Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Riksbanken låter räntan ligga

I dag kom Riksbanken med besked om den svenska styrräntan, och som väntat ligger styrräntan kvar på -0,5 procent.

Den rekordlåga räntan på –0,50 procent ligger kvar och köpen av statsobligationer fortsätter i den takt som Riksbanken meddelade vid senaste räntebeskedet i april.

Riksbanken gör samma bedömning som i april att räntan börjar höjas i mitten av 2018.

"Den sammantagna bilden av konjunktur- och inflationsutsikterna är i stort sett oförändrad sedan i april. För att inflationen ska stabiliseras runt 2 procent krävs en fortsatt expansiv penningpolitik", skriver Riksbanken.

Utesluter inte sänkningar

Mot bakgrund av att inflationen under den senaste tiden är något högre än väntat gör Riksbanken nu bedömningen att sannolikheten för att den ska sänka räntan på kort sikt har minskat.

Men Riksbanken utesluter dock inte ytterligare sänkningar framöver.

Banken justerar också ner BNP-prognosen för 2017 från 2,8 procent till 2,2 procent.

"Äntligen"

– Äntligen, jag tycker att nu börjar vi se slutet på den här extrema penningpolitiken, säger Robert Bergqvist, chefekonom på SEB, till TT.

Bergqvist utvecklar:

– Vi ser inte slutet på en expansiv penningpolitik med låga räntor. Men bara det här att nu stänger vi dörren för ytterligare minusräntor. Jag tror i grund och botten att det är bra för Sverige, säger Bergqvist.
 

"Riksbanken sist ut"

Enligt Robert Bergqvist är det nu slut på ytterligare räntesänkningar.

– Man har haft i sin prognos att räntan skulle kunna gå lägre men nu har man stängt den dörren, nu flaggar man inte för att räntan kan komma att sänkas framöver, säger Bergqvist.

– Riksbanken blev sist ut av alla centralbanker att släppa taget om ytterligare sänkningar men nu rör sig Riksbanken i linje med andra centralbanker, säger Robert Bergqvist.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.