Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Riksbankschefen Stefan Ingves höjer styrräntan en bit upp från djupet.

Riksbanken höjer reporäntan

För första gången på sju år höjer Riksbanken sitt viktigaste inflationsvapen, den så kallade reporäntan. Ytterligare en höjning är att vänta under 2019.

Riksbanksdirektionen har beslutat att påbörja åtstramningen av sin expansiva penningpolitik. Det innebär att den rekordlåga reporäntan höjs från -0,5 procent med 25 punkter till -0,25 procent.

Banken flaggar samtidigt för att ytterligare en höjning kommer att ske andra halvåret 2019.

Sur marknadsreaktion

Stockholmsbörsen reagerade omgående på räntebeskedet och faller strax efter halv tio med 1,8 procent. Lastbilsjätten AB Volvo backar 2,35 procent medan SKF tappar 2,2 procent.

Den högre reporäntan stärker kronan med över en procent mot dollarn och drygt 0,7 procent mot euron. En dollar kostar nu 9:00 kronor mot tidigare 9:05 medan euron ligger på 10:30 kronor jämfört med 10:35 kronor före beskedet.

Räntehöjningen sker trots att den senaste tidens ekonomiska data visat på bland annat lägre inflation och sämre tillväxt i Sverige.

"Trots att inflationen blivit lägre än väntat är förutsättningarna fortsatt goda för att inflationen ska vara kvar nära målet även framöver. I takt med att inflationen och inflationsförväntningarna har etablerats kring 2 procent har behovet av en mycket expansiv penningpolitik minskat något", skriver Riksbanken i sin rapport.

Chefsekonom ger Riksbanken tummen upp

Nordeas chefsekonom Annika Winsth anser att dagens räntehöjning är rimlig.

– Nu valde man att stå fast vid hur man hade kommunicerat och det tror jag var klokt i bemärkelsen att man hade tappat förtroende om man inte hade gjort det som man varit så tydlig med att man skulle göra. Men man tar också bort räntehöjningarna framåt, nu är de planerade först till andra halvan 2019, det är en tydlig förskjutning, det blir inte så mycket som de har sagt. Det tycker vi är rimligt, säger Winsth till TT.

LÄS MER: Räntebeskedet – en nagelbitare som splittrar experterna

På lite sikt har banken skruvat ner prognosen för reporäntan. Nu bedöms räntan ligga på i snitt 0,3 procent under 2020 jämfört med den tidigare bedömningen på 0,4 procent. Även för 2021 har direktionen sänkt prognosen.

"Prognosen för reporäntan indikerar därför att nästa höjning av reporäntan sannolikt sker under andra halvåret 2019. Därefter indikerar prognosen ungefär två höjningar per år med 0,25 procentenheter vid varje tillfälle", fortsätter Riksbanken.

Gick emot strömmen

Av direktionsledamöterna valde en vice riksbankschef, Per Jansson att reservera sig mot dagens räntehöjning. Han håller heller inte med om beslutet om en mjukare räntebana, det vill säga den framtida prognosen för styrräntan.

Enligt Riksbanken hänvisar Jansson till "den stora osäkerheten som fortsätter att finnas kring styrkan i den mer varaktiga inflationstakten och ser mot den bakgrunden inget behov av att höja reporäntan i dagsläget utan tycker att det är bättre att avvakta ytterligare information".

När Riksbanken senaste fattade beslut om reporäntan i slutet av oktober valde Stefan Ingves och direktionsledamöterna att lämna styrräntan oförändrad, trots att omvärldsläget såg relativt ljusare ut vid tidpunkten.

LÄS MER: Tre år med minusränta – till vilket pris?

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.