Riksbanken höjer räntan

Riksbanken höjer styrräntan med 0,5 procentenheter. Räntan är nu 3,5 procent, vilket är den högsta på 15 år. Och en ny höjning kan vänta redan i sommar.

ANNONS
|

Riksbanken höjde som förväntat styrräntan med 0,5 procentenheter till 3,5 procent.

Riksbanken slår till med en så kallad dubbelhöjning och höjer styrräntan med 50 punkter (0,5 procentenheter) till 3,5 procent. Styrräntan är därmed på den högsta nivån sedan oktober 2008.

– Inflationen är fortfarande alldeles för hög och den underliggande inflationen har under årets första månader blivit påtagligt högre än väntat. För att inflationen ska falla och stabiliseras vid målet inom rimlig tid har direktionen beslutat att höja Riksbankens styrränta med 0,5 procentenheter till 3,5 procent, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Det är den sjätte räntehöjningen på rad.

Ytterligare höjning av räntan senare i år

Prognosen visar att styrräntan troligen kommer att höjas med ytterligare 0,25 procentenheter i juni eller september.

ANNONS

Med den förda penningpolitiken väntas inflationen sjunka tillbaka i år och nå målet under 2024, skriver Riksbanken.

För Erik Thedéen är onsdagens räntebesked det andra som läggs fram sedan han klev in i rollen som riksbankschef – och för bolånetagaren har snitträntan nu gått från 1,5 procent till närmare 4 procent på ett år.

Två ledamöter i Riksbankens styrelse reserverade sig mot beslutet och förespråkade en höjning på 0,25 procentenheter.

Beslutet om nya styrräntan tillämpas från den 3 maj.

Boven i räntedramat är inflationen

Boven i räntedramat är den höga inflationen, som överraskat både när det gäller nivån och hur utdragen den blivit.

Och räntehöjningarna kommer att fortsätta att dämpa konsumtion, bostadsmarknad och byggande i svensk ekonomi. Riksbanken justerar samtidigt upp sin BNP-prognos något för i år. Svensk ekonomi beräknas nu krympa med 0,7 procent, mot tidigare 1,1 procent.

– Den höga inflationen drabbar särskilt hushåll som redan i utgångsläget har små marginaler, men utvecklingen är negativ för hela ekonomin. Låg och stabil inflation är en förutsättning för en god ekonomisk utveckling. Det är viktigt för förtroendet för inflationsmålet att inflationen faller tydligt i år. För att säkerställa att så blir fallet behöver styrräntan höjas ytterligare, skriver Riksbanken.

Det är inte bara Sverige som har problem med hög inflation. Europeiska centralbanken höjde den viktigaste styrräntan, refiräntan till 3,5 procent redan i mars i år.

ANNONS

Kritik mot räntehöjningen

Nordeas chefekonom Annika Winsth varnar för konsekvensen av Riksbankens senaste höjning.

– Riksbanken borde ta ett steg tillbaka och inte höja styrräntan ännu mer – för det riskerar att knäcka ekonomin, säger Annika Winsth, till Realtid.

Även LO-ekonomerna riktar skarp kritik mot dagens räntebesked. De efterlyser i stället en plan för när räntan ska sänkas.

– Riksbanken straffar hushåll i onödan, säger Laura Hartman, LO:s chefsekonom, i ett uttalande.

Kronan faller

Den svenska kronan försvagas mot både dollarn och euron efter Riksbankens besked.

Några minuter efter Riksbankens besked kostar en dollar 10,32 kronor, åtta öre mer än innan räntebeskedet. En euro kostar samtidigt 11,37 kronor, åtta öre mer än före räntebeskedet, skriver Dagens Industri.

En försvagad krona kan förvärra inflationsproblemet, då det gör att importerade varor blir dyrare.

LÄS MER:Efter räntebeskedet: Så mycket dyrare kan ditt bolån bli

LÄS MER:Riksbankschefen: Det är ett tufft läge, men ingen krasch

LÄS MER:Inflationen på väg ner mer än väntat

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS