Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Riksbanken håller räntan oförändrad

Riksbanken beslutar att lämna reporäntan oförändrad på minus 0,25 procent.
Direktionen håller även fast vid sin prognos som pekar på att räntan kommer att höjas vid slutet av 2019 eller i början av 2020.

Riksbanken konstaterar att den ekonomiska utvecklingen i omvärlden kan påverka svensk ekonomi framöver och understryker vikten av en försiktig penningpolitik.

Därför har en enig direktion beslutat att lämna reporäntan oförändrad på minus 0,25 procent, enligt ett pressmeddelande.

Trots den ökande ekonomiska osäkerheten i omvärlden håller Riksbanken även fast vid sin prognos som pekar på att räntan kommer att höjas vid slutet av 2019 eller i början av 2020.

I linje med förväntningarna

Beskedet förvånar inte Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

– Vi hade förväntningar på att de inte skulle göra förändringar i räntan eller prognosen. Riksbanken valde att hålla fast i den bana som man lade i april.

Riksbanken tog redan i april ett stort steg mot en mjukare politik, fortsätter Robert Bergqvist.

– Jag tror att riksbanken köper sig tid som vi ser att andra centralbanker gör, man är osäker på hur världen kommer se ut om bara några månader.

Riksbanken bedömer konjunkturen i Sverige som fortsatt stark och konstaterar att inflationen ligger på målet som är två procent.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.