Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Riksbanken chockhöjer styrräntan med 1 procentenhet

Den skyhöga inflationen tvingar Riksbanken att ta till en historiskt kraftfull räntehöjning. Höjningen med en procentenhet är den högsta sedan inflationsmålet infördes i början av 90-talet.
Och mer väntar.

Riksbanken tar i från tårna och höjer styrräntan med en hel procentenhet, 25 punkter högre än förväntat. Kvadrupelhöjningen, som man också kan kalla det (fyra gånger 0,25 procentenheter) är den högsta sedan inflationsmålet infördes i början av 90-talet.

Därmed stiger styrräntan i Sverige till 1,75 procent. Vid ingången av 2022 låg den på noll procent.

Eftersom de flesta bedömarna räknande med 75 punkter har räntebeskedet fått marknaderna att röra på sig.

Fastighetsbolagen på Stockholmsbörsen pekar nedåt. Och på motsatt sett rör sig storbanksaktierna på den annars nedåtgående börsen.

Strax före klockan 10 backar breda OMXSPI-index med 0,4 procent.

Skälet bakom kvadrupelhöjningen är den besvärligt höga inflationen som så sent som i augusti nådde 9 procent. Den har gäckat såväl Riksbanken som de internationella centralbankerna världen över det senaste året.

Krig, energikris och utbudschock efter pandemin anges som huvudsakliga skäl bakom de skyhöga prisökningstakten.

”Inflationen har stigit snabbt och är hög i både Sverige och omvärlden. För att få ner den höga prisökningstakten har centralbanker världen över höjt sina styrräntor i snabb takt. Flera faktorer har bidragit till att driva upp inflationen. Under pandemin uppstod globala obalanser mellan utbud och efterfrågan. Rysslands krig i Ukraina har drivit upp priserna än mer på flera viktiga råvaror och skapat allvarliga störningar på energimarknaderna i Europa, vilket fått el- och gaspriser att stiga till mycket höga nivåer”, skriver Riksbanken i dagens räntebesked.

Trots den historiskt kraftiga räntehöjningen på tisdagen är Riksbanken ännu inte färdig. Banken meddelar att ytterligare åtstramningar i penningpolitiken är att vänta.

”Prognosen för styrräntan är att den kommer att fortsätta höjas det kommande halvåret. Inflationsutvecklingen framöver är fortsatt svårbedömd och Riksbanken kommer att anpassa penningpolitiken på det sätt som behövs för att säkerställa att inflationen återförs till målet”.

Enligt Riksbankens räntebana kommer styrräntan toppa på 2,5 procent under 2023. Det är en uppräkning med 0,6 procentenheter från prognosen i juni.

På den nivån förväntas styrräntan förbli fram tills tredje kvartalet 2025, enligt Riksbankens penningpolitiska beslut.

Vad gäller inflationen bedömer Riksbanksdirektionen att prisökningstakten mätt enligt KPIF kan klättra till närmare 11 procent i början av nästa år. Men att den på helåret faller tillbaka på 7,8 procent. 2023 bedöms inflationen kunna tryckas ned till 5,1 procent.

”Prognosen för inflationen i vinter är mycket osäker eftersom elpriset varierar kraftigt till följd av störningarna på energimarknaden i Europa”, skriver Riksbanken i tisdagens beslut.

LÄS OCKSÅ: Så påverkas din privatekonomi av höjd styrränta

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi