Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Rihanna är yngsta kvinnliga dollarmiljardären i USA

Den amerikanska popartisten Rihanna är god för 1,4 miljarder dollar. Därmed är den 34-årige artisten från Barbados den yngsta kvinnliga miljardären på Forbes årliga lista över USA:s rikaste kvinnor 2022, skriver CNBC.

Det är tredje året på raken som världsartisten Rihanna kvalar in på Forbes lista över de rikaste amerikanska kvinnor som själva skapat sina förmögenheter. Hösten 2021 nådde hon sin första dollar-miljard, och första halvåret 2022 är hon den enda kvinnliga miljardären på listan som är under 40 år.

Den flerfaldigt prisbelönade Rihanna har efter debuten 2005 haft en strålande artistkarriär. Bland annat har hon vunnit inte mindre än nio Grammys. Hennes förmögenhet är delvis ett resultat av musiken, men mestadels är det hennes ägande i företag inom kosmetik och underkläder som ligger till grund för den starka ekonomin, skriver CNBC.

Rihanna äger 30 procent av underklädesföretaget Savage X Fenty. I mars rapporterade tidskriften Bloomberg att företaget vid en börsnotering kan värderas till 3 miljarder dollar, idag motsvarande omkring 32 miljarder kronor.

2017 startade Rihanna sminkföretaget Fenty Beauty som hon idag delar med den franska lyxkoncernen Moët Hennessy Louis Vuitton (LVHM). 2020 generade företaget en vinst på 550 miljoner dollar, motsvarande 582 miljoner kronor.

Skänker pengar till välgörenhet

Rihanna har själv sagt i en intervju i New York Times 2019 att hennes fokus aldrig har varit att göra någon förmögenhet. Därför kommer aldrig de ekonomiska milstenarna att stoppa henne från att arbeta, skriver CNBS.

Hon har genom åren engagerat sig mycket i välgörenhet. 2012 startade hon en välgörenhetsfond, till syfte att stödja och finansiera banbrytande initiativ inom utbildning och klimatfrågor. Bland annat har fonden samlat in 60 miljoner dollar genom försäljning av en läppstiftskollektion, till förmån för kvinnor och barn smittade av HIV och AIDS.

Fonden användes också för en gemensam donation tillsammans med Twitter-grundaren Jack Dorsey på 15 miljoner dollar till 18 olika klimatorganisationer.

Kylie Jenner yngsta någonsin

Kylie Jenner är den yngsta någonsin som stått på Forbes lista över kvinnliga miljardärer. Hon fick statusen som 21-åring 2020, men föll bort från listan 2021 med en förmögenhet på omkring 900 miljoner dollar.

Platsen övertogs istället av då 31-årige Whitney Wolfe Herd, grundaren av dejtingappen Bumble.

De 10 rikaste kvinnorna i världen

1. Francoise Bettencourt Meyers

Förmögenhet: 795 miljarder kronor.

Barnbarnet till grundaren av L'Oreal Eugène Schueller, är den just nu rikaste kvinnan i världen. Francoise Bettencourt Meyers äger tillsammans med sin familj 33 procent av alla L'Oreals aktier.

2. Alice Walton

Förmögenhet: 694 miljarder kronor.

Den enda dottern till den globala detaljhandelskedjan Walmarts grundare Sam Waltons. Hon glider in på en säker andraplats med en nettoförmögenhet på 65,3 miljarder dollar, vilket motsvarar ungefär 694 miljarder kronor.

3. Julia Koch

Förmögenhet: 638 miljarder kronor.

Tredje plats går till Julia Koch, som ärvde 42 procent av den globala industriella konglomeratet Koch Industries, efter att hennes man David Koch dog 2019. Året före sin död var David Koch världens tionde rikaste person med en förmögenhet på 50,5 miljarder dollar enligt Forbes.

4. MacKenzie Scott

Förmögenhet: 463 miljarder kronor.

Exfru till en av Amazon-grundarna, Jeff Bezos, som hon var gift med 25 år. Vid skilsmässan 2019 tog hon över 25 procent av Amazons aktiekapital. Efter skilsmässan har ManKenzie Scott gjort sig känd för att skänka flera sina miljarder dollar till välgörande ändamål.

5. Jacqueline Mars

Förmögenhet: 337 miljarder kronor.

Godisdrottningen Jacqueline Mars äger en tredjedel av Mars Incorporated, ett av världens största företag som tillverkar godisprodukter. Hon är barnbarn till företagets grundare Frank C. Mars.

6. Gina Rinehart

Förmögenhet: 321 miljarder kronor.

Australiens rikaste medborgare och dotter till järnmalmsmogulen Lang Hancock. Sedan 1992 har Gina Rinehart varit ordförande i faderns bolag Hancock Prospecting.

7. Miriam Adelson

Förmögenhet: 292 miljarder kronor.

Miriam Adelson är en israelisk-amerikansk läkare och filantrop. Gifte sig 1991 med Sheldon Adelson, grundaren av världens största casinoföretag Las Vegas Sands. 2021 ärvde Miriam Adelson företaget efter makens död. 2018 mottog hon presidentens frihetsmedalj av Donald Trump.

8. Susanne Klatten

Förmögenhet: 258 miljarder kronor.

Dotter till tyska industrialisten Herbert Quandt, som tog över kontrollen över BMW 1959. Vid hans bortgång ärvde hon 19 procent av BMW och hälften av faderns läkemedelsföretag Altana, som hon sedan 2010 står som ensam ägare för.

9. Iris Fontbona

Förmögenhet: 242 miljarder kronor.

Tillsammans med sina söner ärvde hon sin man Andrónico Luksic 2005, som gjorde en förmögenhet inom koppargruvs- och dryckesindustrin.

10. Abigail Johnson

Förmögenhet: 225 miljarder kronor.

Vd och ordförande för multinationella värdepappersbolaget Fidelity Investments, som grundades av hennes farfar Edward C. Johnson 1946.

Källa: Förmögenhet i april 2022 enligt Forbes lista.

LÄS OCKSÅ: Rihanna har blivit mamma

LÄS OCKSÅ: Artisttrion bland världens rikaste

LÄS OCKSÅ: Så rik har din åldersgrupp blivit på att spara i fonder

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi