Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Kocken Leif Mannerström. Bilden är tagen 2014 då han fortfarande ägde krog i Göteborg. Idag är han aktuell som domare i tv-programmet Sveriges mästerkock. Bild: ADAM IHSE / TT

Restauranger som öppnat i Göteborg 2019

I Göteborgs restaurangvärld är det sällan stiltje – ej heller under det gångna året. GP har samlat några av årets nyheter och pratat med kändiskrögaren Leif Mannerström om hans egna favoriter i staden och vad han saknar.

LÄS MER: Göteborgs bästa restauranger – GP listar recensionerna med högst betyg

Leif Mannerström har under många år drivit flera krogar i Göteborg, som Sjömagasinet och Kometen. I dag är han bland annat aktuell som domare i tv-programmet Sveriges mästerkock, och har tillbringat stora delar av hösten på inspelningar i huvudstaden.

Mannerström hyllar utbudet i staden där han tidigare haft sin arbetsplats.

– Det finns verkligen riktigt bra restauranger och kockar i Göteborg, säger den snart 80-årige krögaren flera gånger under samtalet. Men vad saknas här då? Jo, en enkel restaurang med synnerligen god mat, den riktigt hantverksmässiga genomgoda maten.

– Det här som jag kallar nippertippe-maten med små droppar här och små droppar där, det tycker jag är passé. Och jag har aldrig var riktigt road av det heller om jag ska vara ärlig, säger Mannerström.

Onödigt att veta vad kon hette

Han är inte heller förtjust i vad han beskriver som "den eleganta restaurangen där personalen är finare än gästerna". Där långa utläggningar hålls om vad kon hette och var den levde, samtidigt som såsen hinner kallna innan kyparen är färdig.

– Det är inte så roligt det heller. Snygg mat, enkelt serverat med varma tallrikar och så vidare – det tycker jag är varsågoda!

Han konstaterar att det finns gott om eleganta restauranger med god mat både här och i Stockholm.

– Men jag pratade en gång med Europa-chefen för Guide Michelin och han sa att det de egentligen sökte var en restaurang med otroligt enkel inredning som lagar så genomgod mat att man kan ge dem tre stjärnor i alla fall, för stjärnor representerar maten. Det har vi ännu inte hittat någonstans i världen.

Den maximala köttbiten

Hans favoritrestauranger i Stockholm är Sveriges mästerkockkollegan Markus Aujalays Tegelbacken – "enkelt, personalen är inte finare än gästerna" – och han gillar även Vassa eggen – "den maximala köttbiten utan en massa märkvärdigheter". I Göteborg är favoriten Restaurang Gabriel i Feskekörka – det är precis det jag menar med god mat och det behöver inte vara så märkvärdigt" och Enoteca Maglia – "Så här är det trevligt att gå på restaurang".

LÄS MER: Tre nya krogar i Göteborg – från Libanon till Georgien

LÄS MER: Här är toppkrogarna i Göteborg

LÄS MER: Leif Mannerström lämnar "Sveriges mästerkock"

Noot Nordik Kitchen – Östra Larmgatan

I hotellet Radisson Blu Scandinavia vid Drottningtorget, finner man restaurangen som öppnade i våras. De erbjuder lunch och middag med nordiska smaker. Bild: Anna von Brömssen

Le Comptoir – Avenyn

I januari öppnade en butik och bistro med smaker från Frankrike. Här kan man bland annat ta sig ett glas, en matbit eller köpa med sig en bit ost eller något annat hem. Bild: Anna von Brömssen

Spanska Köket – Övre Husargatan

Restaurangen med namnet som tydligt visar vad de erbjuder för mat, öppnade i april. På deras meny finns till exempel potatas bravas, gazpacho, gambas och spanska klassikern paella. Bild Thomas Per-Jönson.

Metropolitan – Centralstationen

I augusti öppnade bistron i vänthallen på Centralstationen. Här kan man ta ett glas vin eller öl, och äta mat som sallad, hamburgare eller grillat. Bild: Anna von Brömssen

Salut – Stora Saluhallen

Salut är en nyöppnad mat- och vinbar i Saluhallen på Kungstorget. Här serveras det både lunch och à la carte, eller så glider man förbi för att ta något att dricka. Bild: Ulrika Karlsson

Upper House – Gothia Towers

Hyllade Upper House Fine Dining stängde innan sommaren, istället valde de att utveckla Upper House Casual Dining-delen där man kan äta à la carte eller från en avsmakningsmeny. Arkivbild: Anders Hofgren.

John Scott’s Caleo – Engelbrektsgatan

I nästan 20 år som Caleo har restaurangen på Engelbrektsgatan renoverats, och ingår nu i pubkedjan John Scott's. Stället har fått en mer brittisk stil, men stamgästerna ska också kunna hitta en del Caleo-klassiker. Bild: Ulrika Karlsson

Fridas Mexican Kitchen – Nobelplatsen

I mitten av oktober öppnade Fridas, som är en mexikansk kvarterskrog. På menyn hittar man till exempel fajitas, tortillas, quesadillas och chimichangas. Bild: Francisco Cortina

Koizen Omoya – Linné

Koizen finns sedan tidigare på Aschebergsgatan, Koizen Omoya, där kocken Alven Chu serverar nigiri och sashimi. Nu har han också öppnat en systerrestaruang i Linné där gästerna kommer kunna få japanska varmrätter eftersom här finns ett riktigt kök. Bild: Anna von Brömssen

Paradiset Saltholmen

I våras öppnade Paradiset Saltholmen vid 11: ans ändhållplats. Där serverades pizza, chark och smått och gott tillsammans med olika sorters drycker. Stället stängde för säsongen i början av november för att öppna till våren igen. Bild: Paradiset.

Station Linné

I mars öppnade gastropuben Station Linné på Linnéplatsen, tidigare låg Hemmakväll i dessa lokaler. Här finns förutom flera sorters öl, olika varmrätter, chark och ostbricka och desserter. Bild Station Linné.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.