Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tusentals jobb kan försvinna om inga åtgärder görs, enligt SRF. Bild: Jessica Gow/TT
Tusentals jobb kan försvinna om inga åtgärder görs, enligt SRF. Bild: Jessica Gow/TT

Resebyråerna värst drabbade av corona – åtta av tio permitterade

Resebyråerna och researrangörerna är värst drabbade av pandemin, visar nya siffror från resebyrå- och arrangörsföreningen SRF. Åtta av tio inom branscherna har blivit permitterade under våren och sommaren.
– Dessutom har drygt en tredjedel av de anställda inom resebyråer och arrangörer blivit uppsagda eller varslade, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för resebyrå- och arrangörsföreningen SRF, i ett pressmeddelande.

Resebranschen har varit en av de värst drabbade under coronapandemin. Få bokningar och stängda gränser har gjort att branschen gått på knäna.

En ny undersökning från resebyrå- och arrangörsföreningen SRF accentuerar den bilden. Undersökningen visar att resebyråer och researrangörer i landet, har en permitteringsgrad på 83 procent.

Genomsnittet för permitteringsgraden ligger på tolv procent i Sverige.

– Tillväxtverkets och våra siffror visar med all önskvärd tydlighet att resebranschen är värst drabbad. En bransch vi kan jämföra oss med, hotell och restaurang, har halva andelen permitterade jämfört med vår bransch, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för SRF.

LÄS MER: SRF: Återbetala inte pengar till resenärerna

SRF: Regeringen har inte vidtagit åtgärder

I pressmeddelandet skriver SRF att man lämnat åtskilliga förslag till regeringen för att rädda arbetstillfällen inom branschen. Några åtgärder har dock inte vidtagits, enligt SRF.

– Regeringen lät innan midsommar meddela att några åtgärder för att lösa resebranschen akuta situation inte var aktuella för tillfället. Senaste ändringsbudgeten togs veckan efter midsommar och nu är riksdagen på ledighet. Detta riskerar att arbetstillfällen flyttar inte bara till våra grannländer utan även till andra ställen i världen, Sverige kommer därmed att gå miste om tusentals arbetstillfällen, säger Didrik von Seth i pressmeddelandet.

Permitteringsgrad per bransch

Resebyrå och researrangör: 83%

Hotell och restaurang: 42%

Reklam och marknadsföringsbyråer: 39%

Genomsnitt:12%

Källa: SRF & Tillväxtverket

LÄS MER: Resebranschen vill ha statligt stöd

LÄS MER: Konkurs hotar resebolag efter coronaviruset

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.