Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

H&M:s vd Karl-Johan Persson presenterar delårsrapport.

Reor väntar efter negativ H&M-rapport

Klädjätten Hennes & Mauritz gjorde en klart lägre vinst under det andra kvartalet. Trög försäljning gör att varulagren växer och bolaget flaggar åter för stora reor.

- Vi visste att det skulle bli ett tufft första halvår, men det blev något mer utmanande än vi väntat oss, säger vd:n Karl-Johan Persson.

Bolaget redovisar en vinst efter finansnetto på 6 miljarder kronor under det andra kvartalet i företagets brutna räkenskapsår. Det är något lägre än vad analytiker hade räknat med och innebär en negativ tillväxt om 22 procent jämfört med föregående år.

Stora logistikstörningar

Halvåret har präglats av ett intensivt förändringsarbete och bland annat har bytet till nya logistiksystem lett till stora störningar i USA, Italien, Frankrike och Belgien, förklarar Karl-Johan Persson.

- Det ledde till stora effektivitetstapp som höll i sig längre än vi trodde att det skulle göra. Men det är något som hör till sådana här större och komplexa omställningar.

H&M öppnade 360 nya butiker förra året – ändå har den totala försäljningen varit densamma under det första halvåret varpå osålda varor lagts på hög. I slutet av maj uppgick varulagret till drygt 36 miljarder kronor, en ökning med 13 procent jämfört med motsvarande tidpunkt 2017 – och nu väntar åter stora reor.

Karl-Johan Persson pekar på obalanser i varusortimentet som i sin tur beror på tidigare missar.

- Det gör att vi inte riktigt sålt som planerat och under perioden har vi byggt upp ett lager som följt med in i nästkommande kvartal.

Är ändå positiv

Ändå är han positiv inför nästa halvår som han tror kommer leverera en vinsttillväxt jämfört med andra halvåret 2017.

Bolaget planerar nu för ytterligare cirka 390 nya butiker, 150 ska stängas vilket ger ett nettotillskott om 240 nya butiker för året. Samtidigt väntas en expansion av H&M:s nya varumärken och ett skifte mot ökad e-handel.

Juni har startat något bättre än föregående kvartal, säger Karl-Johan Persson.

- Däremot är det svårt att säga något om vinsten för helåret. Vi trodde tidigare på en ökad vinst jämfört med 2017, men första halvåret blev sämre än väntat.

Aktien rasade först fyra procent på rapporten för att därefter återhämta sig. Vid stängning hade aktien stigit 1,9 procent.

- Det finns uppenbarligen någon som köper, men vi är inte imponerade av siffrorna, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB.

Nu gäller det att leverera i samklang med de positiva guidningarna, säger han.

- Man kan konstatera att det är ganska många tillfällen nu som de målat upp en bild av positiva utsikter men sedan kommit tillbaka och sagt att det inte gick så bra. När uttalandet kom om att årets vinst skulle öka var vi tveksamma, och nu backar de igen, fortsätter Esbjörn Lundevall.