Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Relationen med Kina – detta har hänt

I en intervju med GP påstod Kinas ambassadör i Sverige att handelsrestriktioner ska införas mot Sverige. Under de senaste veckorna har relationen mellan länderna blivit allt mer frostig.

28 september 2017 – ny ambassadör

Gui Congyou installeras som ny kinesisk ambassadör i Sverige. Under hans tid som ambassadör gör han sig känd för sin frispråkighet och hårda stil.

4 november 2019 – Gui Minhai får pris

Svenska PEN offentliggör att Gui Minhai kommer att få Tucholskypriset, ett litterärt stipendium på 150 000 kronor som går till en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller publicist. Kulturminister Amanda Lind (MP) ska dela ut priset.

7 november 2019 – kritik från Kina

Kinesiska ambassaden kallar på sin hemsida priset för en "fars" och hotar med konsekvenser.

15 november 2019 – pris till det fria ordet

Kulturminister Amanda Lind delar ut Svenska PEN:s Tucholskypris till den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai, som sitter fängslad i Kina utan rättegång. Priset är på 150 000 kronor och för att symbolisera Minhais frånvaro placerades en tom stol i centrum under prisceremonin.

18 november 2019 – Kina portar minister

Inför prisceremonin hotar Kinas ambassadör med att förvägra svenska regeringsrepresentanter inom kulturområdet att få resa in i Kina. Han får sedan fullt stöd av Peking.

– Det var fel av den svenske ministern att närvara, säger Geng Shuang, talesperson för Kinas utrikesdepartement, till SVT Nyheter.

5 december 2019 – konflikten trappas upp

I en intervju med GP berättar Kinas ambassadör Gui Congyou att handelsrestriktioner väntar mot Sverige. Han säger också att Kina kommer att informera svenska UD om sanktionerna.

– Ingen kan räkna med att å ena sidan skada Kinas intressen och å andra sidan göra stora vinster i Kina, säger han.

6 december 2019 – inställt möte med UD

Svenska UD bekräftar för GP i ett mejl att kinesiska statsmän ställt in ett möte som skulle ha hållits den 10 december.

"I mitten av november meddelande Kina att den vice handelsminister som skulle ha lett Kinas delegation var tvungen att skjuta upp sin resa till Sverige och Finland, där han skulle ha lett Kinas delegation i motsvarande möte med Finland" skriver de.

Samma dag meddelade också EU-kommissionen att den står på Sveriges sida i en handelskonflikt med Kina.

– EU står i full solidaritet på Sveriges sida i konflikten med Kina efter kinesiska hot om att begränsa handeln, säger EU-kommissionens taleskvinna i utrikesfrågor Virginie Battu-Henriksson i ett pressmeddelande till GP.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.