Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Rekordutdelningar för bankägarna

Svenska banker är en lönsam affär. Tillsammans gjorde de fyra stora en vinst på 85,4 miljarder kronor förra året. Över 35 miljarder går tillbaka till ägarna i form av höjda utdelningar. Det får viss kritik från finansmarknadsministern.

Sammanlagt har bankerna ökat sina vinster, rörelseresultaten, med 8,2 miljarder kronor. Samtidigt ökade utdelningarna med 10,3 miljarder kronor.

Så sent som i november hotade finansminister Anders Borg (M) bankerna med skärpta kapitalkrav om utdelningarna skulle fortsätta.

-Låt mig vara tydlig på den punkten; börjar bankerna diskutera utdelningar, då kommer vi skärpa riskvikterna. Det är inte ett läge då bankerna bör dela ut pengar till aktieägarna eller börjar återköpa aktier, sade Borg då.

Sedan dess har han mjukat upp formuleringarna och sagt att han inte principiellt motsätter sig utdelningar, utan att banker som har en stabil och stark kapitalbas visst kan dela ut pengar.

Tre av de fyra bankerna, SEB är undantaget, har också ökat sina vinstmarginaler. Alla fyra redovisar förbättrade marginaler på såväl bolån som andra lån.

Bankerna anser sig behöva de höga vinsterna eftersom man både svenska och europeiska bankmyndigheter väntas höja kapitalkraven på bankerna. Det ska minska risken för att skattebetalarna pengar ska behöva användas för att rädda krisande banker.

Finansmarknadsminister Peter Norman (M) har synpunkter på de stora utdelningarna som bankerna gör.

-Jag ser naturligtvis hellre att bankerna är i god form än dålig. Och jag kan konstatera att bankerna bygger kapital även efter de här utdelningarna, vilket är alldeles utmärkt. Däremot kan man vara bekymrad över nivån på utdelningar och eventuellt framtida bonusar, säger Norman till TT. -Jag ser inte att bankerna har en lika vällovlig attityd till kunderna. Jag skulle gärna se att de här goda vinsterna kommer aktieägarna men framför allt kunderna till del. Det tycker jag bankerna har kvar att leverera, säger Peter Norman. -Den andra sidan av myntet här med de här vinstnivåerna är att konsumenterna måste stärkas mer på finansiella marknaden. Vi har redan gjort det och fortsätter med det, men det här visar tydligt att vi måste fortsätta det arbetet med kraft, säger han.