Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rekordstort utbud av lägenheter, men marknaden börjar piggna till.

Rekordstort utbud av bostadsrätter

Det är fortsatt trögt på bostadsmarknaden, men nu kan en liten ljusning anas.

22 668 bostadsrätter låg ute till försäljning i Sverige i september. Utbudet är rekordhögt men samtidigt ökar det inte lika snabbt som för ett år sedan, vilket kan ses som ett tecken på en viss stabilisering av marknaden, enligt Staffan Tell.

- Budgivningarna börjar ta fart och en högre andel av objekten som tas bort från marknaden har sålts.

Ett större utbud av lägenheter är tecken på en trög marknad och det är framför allt det skärpta amorteringskravet och tuffare bankkrav som har kylt av bostadsmarknaden.

- Det är tuffare för både ungdomar och äldre att få lån, men vi ser vissa tecken på att marknaden börjat piggna till, säger Staffan Tell.

Största ökningen syns i Västra Götaland där utbudet av bostadsrätter ökat med 13 procent jämfört med motsvarande period förra året. I Stockholm minskar samtidigt utbudet med fyra procent.

- Det kan förklaras med att Stockholm lett utvecklingen, det var där oroligheterna började och det var där man kom i gång med nyproduktionen tidigare. Länen ligger helt enkel olika i fas.

Höstens bostadsmarknad är enligt Staffan Tell svår att förutspå.

- Det här stora utbudet kombinerat med ett okänt tillskott av nyproduktion kan möjligen leda till fortsatt prispress. Å andra sidan har vi rekordlåga räntor, stabil arbetsmarknad och stark konjunktur vilket borde gynna försäljningen.