Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Flest nybyggda lägenheter som inte är sålda i storstäder. Arkivbild.

Rekordstort antal nya lägenheter till hösten

Många nyproducerade bostäder, och de allra flesta i storstäderna. Vi går emot en höst med rekordsiffror för utbudet av bostäder, och många undrar förstås vilken väg priserna tar.

SBAB har tillsammans med bostadssajten Booli tagit fram siffror på bostadsutbudet för lägenheter.

- Vi går emot en höst med rekordstort utbud. Det normala är att aktiviteten och utbudet sjunker över sommaren, men så är det inte nu, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Jämfört med mars i år är utbudet betydligt större både på begagnatmarknaden och på nyproduktionsmarknaden i alla storstadsregioner, och 80 procent av alla nya bostäder finns i storstadslänen. I Stockholm fanns till exempel 9 279 nya bostäder till salu i juni, jämfört med 8 409 i mars i år. Köpare kunde välja mellan 6 902 begagnade bostäder i Stockholms län i juni, mot 6 182 i mars i år. Uppsala län, Skåne län och Västra Götalands län visar också höga siffror.

Osålda lägenheter

Bostadssajten Hemnet har också ett alldeles ovanligt högt utbud nu i sommar, konstaterar Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet.

- Vi har också sett att ett en hög andel av de bostäder som tas bort från vår sajt inte har blivit sålda, säger han.

Det gör hösten väldigt spännande, tycker både Claudia Wörmann och Staffan Tell. Alla undrar förstås hur det blir med bostadspriserna.

- Priserna för nyproduktion börjar anpassas, det måste vara lösningen att gå ned lite i pris när det är så stort utbud, säger hon.

Fast nog kan man undra hur det hänger ihop med rekordutbud av nya lägenheter, samtidigt som folk inte har någonstans att bo.

TT: Går det fortfarande att tala om bostadsbrist, när det ser ut så här?

- Ja, eftersom vi inte har byggt bostäderna för dem som behöver dem, som unga, nyskilda och äldre, som inte har råd med det som produceras. Men jag tillhör ändå dem som tar byggarna i försvar, för de har sina regelverk att följa. Politikerna har sagt till dem att bygga så mycket det går. Men om politikerna hade varit med på en större variation hade det varit annorlunda, säger Claudia Wörmann.

Köparna har försvunnit

Nu har också många köpare försvunnit från marknaden, enligt Claudia Wörmann. De som bott länge, billigt och stort i hus tycker helt enkelt att det blir för dyrt att flytta till en ny, dyrare och mindre lägenhet. Särskilt sedan det andra amorteringskravet infördes i våras.

Mäklare uppger också att marknaden är trögare på grund av bankernas krav på köparna, förklarar Staffan Tell.

Därför är det särskilt intressant att se vad som händer om några veckor, när sommarstiltjen börjar avta. Då kommer också valet, som kan göra köpare osäkra om hur bostadspolitiken utvecklas, konstaterar han.

- Frågetecknet nu till hösten är nyproduktionen, det brukar vara en period av många tillträden till nya bostäder under hösten. Vi har sett att det funnits spekulationsbeteenden tidigare, särskilt i Stockholm. Nu när många tillträder sina nya lägenheter så är frågan om de får ut det som de behöver för sin befintliga bostad, säger Staffan Tell.

Det skulle kunna påverka priserna nedåt, särskilt som utbudet är så stort redan innan.

Claudia Wörmann tror dock inte på någon dramatik i prisutvecklingen.

- Det som är positivt för köparna är att det kommer att finans mycket att välja på. De kan ta det lugnt, och tänka efter noga som man ska göra. För säljare så tar det längre tid att sälja nu, särskilt när det byggt upp ett förråd av lägenheter nu inför hösten, säger hon.