AB Volvo blir storleverantör av ellastbilar till Maersk i Kalifornien.
AB Volvo blir storleverantör av ellastbilar till Maersk i Kalifornien. Bild: Matt Petit

Rekordorder på Volvos ellastbilar till Kalifornien

Rederijätten Maersk beställer en jätteflotta med Volvos tunga ellastbilar för transporter i Kalifornien.

ANNONS
|

Volvo Lastvagnar i Nordamerika har fått en beställning på på 110 Volvo VNR Electric-lastbilar från danska rederijätten Maersk. Beställningen kommer från Performance Team som ingår i Maerskkoncernen, och innebär att Volvo totalt ska leverera 126 eldrivna lastbilar till företaget.

Det innebär den enskilt största orden på ellastbilar för Volvo Lastvagnar hittills.

De första lastbilarna ska levereras fram mot sommaren i år, och alla 126 lastbilar ska vara i drift i Kalifornien senast första kvartalet 2023.

– Vi är glada att få fortsätta samarbeta med Maersk kring hållbara transporter och att få spela en viktig roll när de ökar satsningen på eldrivna lösningar, säger Peter Voorhoeve, vd för Volvo Lastvagnar i Nordamerika, i ett uttalande.

ANNONS

Räckvidd på över 40 mil

De eldrivna lastbilarna kommer att rulla i Kalifornien och användas för en mängd olika transportuppdrag såsom hamntransporter och lagerdistribution.

Volvo VNR Electric har en räckvidd på upp till 440 km och med sex batterier som kan laddas till 80 procent på 90 minuter.

Volvo VNR Electric tillverkas i Volvo Lastvagnars New River Valley-fabrik i Virginia, som tillverkar alla Volvolastbilar i Nordamerika.

– Vi är fast beslutna att leda skiftet mot eldrivna lastbilar. Volymerna är fortfarande små men vi ser ett snabbt växande intresse i Europa, Nordamerika och även andra delar av världen. Under 2021 tog vi emot beställningar, inklusive avsiktsförklaringar om att köpa, för mer än 1 100 lastbilar i över 20 länder. Det är helt klart på väg att bli en viktig konkurrensfördel för våra kunder att kunna erbjuda eldrivna, utsläppsfria transporter, säger Roger Alm, VD för Volvo Lastvagnar

Globalt har Volvo Lastvagnar satt upp målet att år 2030 ska 50 procent av alla lastbilar som säljs vara elektriska.

Volvo Lastvagnar ett komplett program för el-lastbilar och täcker allt från stadsdistribution och sophantering, till byggtransporter och regionala transporter.

LÄS MER:Volvo visade upp sin splitt nya ellastbil

LÄS MER:DB Schenker beställer 1 500 el-lastbilar

LÄS MER:AB Volvo bildar bolag med Daimler och Traton för att bygga ut laddnätverk i Europa

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS