Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den stora rapsskörden som väntar i sommar kan ersätta exempelvis kritiserad importerad palmolja. Arkivbild.

Rekordmycket raps kan ge palmoljan smörj

Den svenska sådden av höstraps var rekordstor och ska skördas i sommar. Det innebär att importen av både palmolja och soja kan minskas och ersättas av svensk rapsolja.

Nu gror en areal av höstraps på 105 400 hektar på åkrarna i södra och mellersta Sverige.

- Det var en rekordstor sådd i höstas. Nu har den klarat vintern och vi hoppas på en stor skörd, säger Kjell Ivarsson som är växtodlingsexpert på Lantbrukarnas riksförbund (LRF).

Enligt LRF ger den svenska rapsen både en ökad svensk självförsörjning och miljöfördelar. Rapsoljan kan till exempel ersätta importerad palmolja och rapsmjölet kan ersätta sojaprotein.

- Oljan går att använda som ingrediens i bakverk i stället för palmolja, man kan göra margarin av den och även använda i annan form av matlagning, säger Kjell Ivarsson.

Efter oljepressningen får man ungefär hälften rapsolja och hälften rapsmjöl. Rapsmjölet kan användas som ersättning till sojaprotein som ofta inte odlas på ett hållbart sätt och dessutom importeras till Europa, enligt LRF. Rapsoljan kan dessutom användas till förnybart biobränsle.

- Det är en diskussion i Bryssel om man ska låta produktion av biobränsle konkurrera med matproduktion. Men i Sverige har vi gott om mark så vi har plats för både och, säger Kjell Ivarsson.