Hittills har 47 000 lediga sommarjobb anmälts till arbetsförmedlingarna, 5 000 fler än under samma tid i fjol och återigen ett rekordhögt antal. I fjol anmäldes ytterligare drygt 80 000 feriejobb mellan februari och juni.
- Jag tror inte det blir färre i år, säger Johan Eklöf.
Vården behöver flest
Arbetsgivarna annonserar allt tidigare i takt med att konkurrensen om sommarjobbarna ökar. En stark arbetsmarknad med rekordhögt antal sysselsatta gör att arbetsgivarna ser om sitt hus allt tidigare. Vanligaste sommarjobbsyrke finns inom vården som hemtjänstpersonal och vårdbiträden, men också turismen och processindustrin som går dygnet runt årets alla dagar behöver mycket sommarpersonal.
- Framför allt inom vården är konkurrensen om arbetskraften stentuff, säger Eklöf.
Även kriminalvården behöver mycket folk.
- Vi kan av naturliga skäl aldrig gå ner i bemanning, säger Martin Klaar, Kriminalvårdens kompetensförsörjningschef.
Och där är möjligheten att få fast jobb efter sommarjobbet god.
- Många som börjar med ett sommarjobb hos oss går vidare, får fast jobb med betald utbildning, säger Martin Klaar.
Bra ingång
Som regel är det studielediga som söker sommarjobben, och oftast räcker det med en gymnasieutbildning i grunden för flertalet jobb.
- Studielediga är den största gruppen, men det är också en jättebra ingång på arbetsmarknaden för arbetslösa, och även för nyanlända, säger Eklöf.
Hur stor andel av sommarjobben som går via arbetsförmedlingarna är svårt att uppskatta, men vad gäller jobben inom den offentliga sektorn tror Eklöf att Arbetsförmedlingen har en stor andel, inom det privata en mindre andel.
Ovanpå detta kommer alla sommarjobb för gymnasieungdomar som kommunerna brukar fixa i olika utsträckning, som exempel parkjobb och liknande. Härom året var den siffran runt 90 000 jobb runt om i landet, att jämföra med en normalstor årskull på runt 100 000.