Anton Sandlund sommarjobbar på Pite havsbad.
Anton Sandlund sommarjobbar på Pite havsbad.

Rekordmånga sommarjobb i år

Rekordmånga sommarjobb har utannonserats i år. Och hundratals jobb finns fortfarande att söka, trots att halva sommaren passerat. Men alla är inte nöjda med sina jobbvillkor. Samtalen till LO:s hjälplinje ökar.

ANNONS
|

18-åriga Anton Sandlund serverar glass och sitter i kassan i butiken på Pite havsbad. Jobbet fick han efter att skickat en formell ansökan och varit på två anställningsintervjuer.

- Det var det enda jobbet jag sökte, och det gick ju bra. Det roligaste är att köra golfbil. Gästerna på campingen kan beställa bröd som vi kör ut till dem på morgonen, säger han.

ANNONS

Anton Sandlund är en av de rekordmånga som sommarjobbar i år. Han fick sitt jobb genom rekryterings- och bemanningsföretaget Student Consulting, som sett ett kraftigt uppsving i antalet jobb.

- Vi ökar antalet sommarjobb med 13 procent, säger företagets leveranschef Therese Vikenbacke.

Följer prognos

Arbetsförmedlingens statistik visar samma mönster. Under perioden januari–juni annonserades 109000 sommarjobb i Platsbanken, 9000 fler än i fjol.

- Det vi ser är i linje med våra prognoser för arbetsmarknaden som helhet. Vi har aldrig haft så många platser som vi har nu, om man tittar över tid. Vi har en jättekraftig jobbtillväxt i år och nästa år, säger Andreas Mångs, analytiker på Arbetsförmedlingen:

Trenderna är de samma som tidigare år: vård och omsorg är den största sektorn. Så sent som i juni annonserades 10000 nya sommarjobb ut. Undersköterska var ohotad etta bland dem.

ANNONS

- Men det är inte specifikt för sommaren. Det är alltid ett stort behov av undersköterskor och vårdbiträden, oavsett vilken månad man tittar på, säger Andreas Mångs.

Finns fortfarande

Reklamutdelare var också eftertraktade av arbetsgivarna i juni. Jobb inom hotell- och restaurang – en typisk bransch för många sommarjobbande ungdomar – fanns det däremot inte så många.

- Jag tror inte man använder den kanalen riktigt. Jag tror att man söker mer direkt, går in och frågar på ställen. Vården är mer formellt och ställer mer krav, säger Andreas Mångs.

Vid sidan om vanliga sommarjobb finns kommunernas feriejobb, som förra året var 88500 stycken. Det finns ännu inga siffror för i år, men regeringen sköt i våras till extrapengar för att skapa ännu fler feriejobb.

Fler frågar

Och än är det inte kört att hitta ett jobb. I dagsläget finns omkring 800 tidsbegränsade jobb att söka hos Arbetsförmedlingen.

ANNONS

Men sommarjobbet är inte en positiv upplevelse för alla. Samtalen till LO:s hjälplinje ökade med 25 procent under den första delen av sommaren, jämfört med förra året. Totalt togs 660 kontakter via telefon eller e-post.

- Den vanligaste frågan är vilken lön man bör ha. Också arbetsgivare hör av sig och frågar hur mycket de ska betala i lön, säger Ola Palmgren, en av dem som svarar hos LO.

Det är också vanligt med frågor om uteblivet anställningsbevis.

- De upplever att det blivit lovade sommarjobb och sedan finns inget jobb när det är dags, eller att de blivit lovade ett visst antal timmar och sedan är det något annat som gäller. Finns inget anställningsbevis står ord mot ord, säger Ola Palmgren.

Andra berättar att de blivit diskriminerade eller trakasserade. Ett exempel på dålig behandling är vissa jordgubbsförsäljare som varken får rast eller har tillgång till toalett.

ANNONS

- Men de ärendena är som tur är inte så många.

TT

Fakta: Fackets råd till sommarjobbare

1. Se till att du får ett anställningsbevis. Det är papperet som visar vad som gäller, som bevisar att du har ett jobb, vilken lön du har och hur länge och mycket du ska jobba. Annars står ord mot ord.

2. Kolla om det finns kollektivavtal. Finns kollektivavtal innebär det bland annat att du är försäkrad på jobbet. Annars måste man ta eget ansvar och kolla upp att företaget har försäkring.

3. Jobba inte gratis. Vill arbetsgivaren att du ska provjobba gratis – säg nej.

Källa: LO

Fakta: Sommarjobben 2017

Januari–juni annonserades 109000 jobb ut via Arbetsförmedlingens platsbank. Motsvarande period i fjol var det 100000.

10000 av jobben annonserades ut i juni. De största kategorierna var undersköterskor (3600), vårdbiträden (900) och reklamutdelare (600).

Alla jobb ligger inte på Platsbanken. Normalt sett finns 30-40 procent av alla lediga jobb där.

Vid sidan om vanliga sommarjobb finns kommunernas feriejobb. Förra året var de 88500 stycken, fler än någonsin tidigare. Det finns ännu inga siffror för i år.

I våras sköt regeringen till 105 miljoner kronor till kommunerna för att ännu fler unga skulle få jobb, och då framför allt personer som kan ha svårt att fixa det på egen hand, som nyanlända invandrare och personer med funktionsnedsättning.

Källa: Arbetsförmedlingen

ANNONS