Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En skuldsatt kvinna sitter lutar över sina räkningar. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani / TT
En skuldsatt kvinna sitter lutar över sina räkningar. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani / TT

Rekordmånga söker skuldsanering

Trots låg arbetslöshet och slutet på en högkonjunktur, tvingas allt fler att söka om skuldsanering.
Första halvåret visar på rekordsiffror.

Totalt hade nästan 10 900 personer ansökt hos Kronofogden vilket är lika med en ökning på cirka 15 procent jämfört med 2018. Det betyder en ny rekordnotering samtidigt som antalet ansökningar ökar i samtliga förutom fyra län i landet.

– Vi vet att det finns ett uppdämt behov. Folk har svårt att ta sig ur de här ekonomiska kniporna som man har hamnat i. Man skaffar sig skulder och har svårt att hitta de här extra medlen för att lösa problemen. Det andra är att tiden från att man sätter sig i skuld till att man söker skuldsanering har blivit kortare, säger Per-Olof Lind, enhetschef på Kronofogden till TT.

Enklare att ansöka

En lagändring 2016 gjorde det enklare att ansöka om skuldsanering, bland annat genom att den går att utföra via en nätansökan samt att det är färre uppgifter som efterfrågas. Att antalet ansökningar därför initialt skulle öka var därför knappast överraskande, att utvecklingen så kraftigt håller i sig tre år senare kan ses som mera anmärkningsvärt.

Detta särskilt som det ekonomiska läget ändå får ses som gynnsamt med låg arbetslöshet och låga räntor.

– Det som oroar oss mest är att den här ökningen sker i en ganska så kraftig högkonjunktur. Man kanske inte ska måla fan på väggen men vad händer när arbetslösheten ökar eller ränteläget stiger och kostnaderna ökar för exempelvis el och bensin, frågar sig Per-Olof Lind.

Stora förändringar

Skälen till de ekonomiska problemen är oftast stora förändringar i livet, till exempel skilsmässa, eller sjukdom. Ytterligare en faktor har dock blivit tydlig på senare år:

– Spelskulder är något som ökat de senaste åren. Går man däremot långt tillbaka i tiden så lånade man kanske enbart till hus och bil. Nu lånar man till fler saker, tar köp på avbetalning och har inte riktigt tid att spara ihop köpen vilket gör det betydligt lättare med att dra på sig skulder.

Tobias Österberg/TT

En skuldsanering innebär att personen slipper betala hela eller delar av din skuld.

För att kunna beviljas skuldsanering ska man inte ha möjlighet att kunna betala av skulderna inom överskådlig framtid.

Ansökan sker till Kronofogden, antingen digitalt eller via pappersblankett.

Om skuldsaneringen beviljas görs en betalningsplan upp där personen får leva på existensminimum i ett par år, oftast upp till fem år.

Alla inkomster som överstiger nivån går till skulderna. Efter fem år är personen skuldfri.

Fakta: Kronofogden.