Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Rekordmånga nya företag i nordost

Utveckling Nordost har gett 28 nya företag och slår målsättningen med råge. Dessutom förhandlar ett stort svensk bolag om att köpa mark som kan ge uppemot 100 jobb.

På måndagskvällen är det företagsseminarium i Gårdsten. Landshövding Lars Bäckström är på plats och rubriken är Här ska näringslivet växa!

Business Region berättar om hur projektet Utveckling Nordost har gått sedan starten 2011 och som pågår till årsskiftet.

- Den viktigaste frågan på seminariet är hur företag och utbildning kan öka samarbetet för att skapa fler jobb, säger Pär Abrahamsson, näringslivsutvecklare på Business Region.

Till Utveckling Nordost har Göteborgs stad och EU har bidragit med 123 miljoner kronor, tio procent har öronmärkts till satsning inom näringslivet. Målet var 16 nya företag och 220 nya jobb före utgången av 2013.

- Vi har slagit målsättningen med råge och har i dag fått fram 28 nya företag och vi har många på gång, säger Pär Abrahamsson.

De flesta är än så länge fåmansföretag inom tjänstesektorn, som organisationskonsulter, tolkning, snickeri, bygg och flera inom lokalvård.

Under projektet har två företagscenter öppnats, i Angered och Bergsjön. De hjälper till med bedömning av affärsplaner och med hur ekonomin ser ut.

- Alltför många kan jag tycka ser bara till närområdet när det handlar om att hitta kunder. Jag skulle önska att fler ser utanför den egna stadsdelen och kanske hela regionen.

Projektet har även startat ett nätverk för kvinnliga företagare med omkring 50 medlemmar. Det var ett starkt önskemål i den undersökning som gjordes inför Utveckling Nordost.

Projektet har hittills resulterat i 30 nya jobb och har långt kvar till målsättningen på 220. Men det finns förhoppning att antalet arbetstillfällen har ökat till 170 vid årsskiftet.

Det är affärer på gång men inget vill säga något innan alla papper är påskrivna. Bland annat förhandlar ett större svenskt företag just nu med kommunen om att köpa mark för en etablering.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.