Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Rekordmånga konkurser i maj

Inte så många konkurser i Västra Götaland på 16 år. Ökade med 36 procent.

I Sverige under maj har antalet konkurser nått den högsta siffran på över 16 år, men anmärkningsvärt är att framförallt har de ökat Västra Götaland med 36 procent.

Det visar siffror från kreditupplysningsföretaget Creditsafe, som gjort mätningar sedan 1998.

Totalt gick 618 aktiebolag i konkurs under maj.

- Vår har aldrig tidigare har vi haft en så hög siffra för maj månad, säger Krister Jonsson, Sverigechef på Creditsafe.

Den nedåtgående trenden har pågått en tid. Hittills under året har antalet konkurser per månad varit betydligt högre än för 2012, både januari och februari hade dessutom högsta månadssiffran på 10 år.

Under samma period förra året uppgick konkurserna till 597 stycken. Genomsnittet sedan 1998 för antalet aktiebolagskonkurser under maj är 510 stycken. Sett till omsättningen är månadens största konkurs Transportledet AB i Hässleholm med 312 anställda och en omsättning på 364 miljoner.

Den mest omtalade konkursen är nummer fem på listan: Peace & Love Aktiebolag i Borlänge, med en omsättning på 105 miljoner kronor och 48 anställda.

Totalt under maj gick 101 aktiebolag i konkurs i Västra Götaland, jämfört med samma period förra året då antalet var 74.

Bland de största konkurserna finns textilföretaget Alroma från Göteborg med en omsättning på 203 miljoner och 46 anställda.

På listan över de 100 största konkurserna för aktiebolag är 25 av företagen registrerade i Västra Götaland, jämfört med 17 företag i Stockholms län.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.