Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är fler bostadsrätter än vanligt till salu just nu. Arkivbild.

Rekordmånga borätter till salu

Utbudet av bostadsrätter till salu sätter nya rekord. Aldrig tidigare har så många bostadsrätter legat ute på bostadssajten Hemnet.

Efter en lugn sommar vaknar bostadsmarknaden normalt till liv igen mot slutet av augusti. Nu står det klart att det är köparens marknad, när utbudet av borätter är högre än någon gång hittills. I slutet av augusti fanns omkring 14 600 objekt till salu, omkring 28 procent fler än för ett år sedan.

- När det gäller nyproducerade lägenheter så är det 45 procent fler ute till försäljning i år än samma vecka förra året. När det gäller befintliga lägenheter är det 16 procent fler, säger Staffan Tell på Hemnet.

Även bostadssajten Booli noterar rekordnivåer och meddelade i veckan att utbudet av bostadsrätter är 13 procent högre än i augusti i fjol.

Hemnet meddelar att de förra veckan slog rekord för sajten med 3,4 miljoner besökare.

- Det här är en av de mest aktiva tiderna på året. Men även för den här tiden så är det väldigt mycket ute nu. När vi pratar med mäklarna så upplever de en trögare marknad än för ett år sedan. Enligt dem bror det förmodligen på amorteringskravet och att bankerna är mer restriktiva med att ge kredit, säger Staffan Tell.

Bostadssajterna har även fler lägenheter ute som förblir osålda än tidigare, vilket även det tyder på att det finns ett glapp mellan säljare och köpare.

När det gäller utbudet av villor och radhus föreligger inga toppnivåer. Här brukar utbudet vara som högst på våren, enligt SBAB.