Aldrig förr har så många ansökt om skuldsanering som första halvåret 2021.
Aldrig förr har så många ansökt om skuldsanering som första halvåret 2021. Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Rekordmånga vill ha Kronofogdens hjälp med sina skulder

Aldrig förr har så många ansökt om skuldsanering som under årets första halvår.
– Vi har aldrig tidigare tagit emot så många ansökningar, säger Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden, i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Runt 15 500 personer – 200 personer fler än året innan – vände sig till Kronofogden för att få hjälp med sina skulder under första halvåret 2021. Det är något färre unga, mellan 18 och 30 år, som ansöker, meddelar myndigheten. Men antalet ligger trots det på en historisk hög nivå.

Har aldrig sett detta tidigare

– Jag har jobbat på Kronofogden i nästan 30 år och det här har jag inte sett tidigare, säger enhetschef Per-Olof Lindh.

– Det är allvarligt att vi ser att så många unga har stora ekonomiska problem.

LÄS MER:De drabbades av Husdr.se-bluffen: ”Det han gjort är bedrövligt”

LÄS MER:Rekordhöga inkassoskulder i Sverige

Tuffa fem år

I Göteborg var det 634 som ansökte första halvåret 2019. Samma period året därefter var det 934 och i år var det 994 ansökningar.

ANNONS

De som har så stora skulder att de inte kan betala tillbaka inom en överskådlig tid kan ansöka om skuldsanering hos Kronofogden. Skuldsaneringen pågår under fem år då man bland annat lever på existensminimum. En tid som myndigheten beskriver som tuff, men de som genomgått den kan sedan starta ett nytt liv.

– Vi ser att många får glädjen och livslusten tillbaka, och att ett stort tryck lättar från deras axlar, säger Per-Olof Lindh.

Flest söker för de är arbetslösa

Samtidigt som antalet ansökningar går upp har antalet som beviljats minskat, enligt Kronofogden. Skälet är ofta att de som ansöker är dåligt förberedda.

Den vanligaste orsaken att folk ansöker är arbetslöshet och den vanligaste typen av skuld är konsumtionsskulder.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS