Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skulderna hos inkassobolagen har fördubblats sedan 2008.  Bild: JESSICA GOW / TT
Skulderna hos inkassobolagen har fördubblats sedan 2008. Bild: JESSICA GOW / TT

Rekordhöga inkassoskulder i Sverige

Inkassoskulderna bland svenskarna ligger på rekordhöga nivåer. Den totala skulden ligger nu på 94 miljarder kronor och inkassobolagen tror att skulderna kommer fortsätta att växa.

Bara under det senaste året har svenskarnas skulder hos inkassobolagen ökat med nio miljarder kronor. Den totala skulden – som nu alltså ligger på 94 miljarder – är en fördubbling sedan 2008 då inkassobranschen började föra statistik.

Det visar statistik från Svensk inkassos årsrapport 2021 samt en undersökning som organisationen genomfört bland sina medlemsföretag under sommaren, något som SVT Nyheter tidigare rapporterat.

En förklaring till det stigande skuldberget är den ökande e-handeln, som också för med sig ökade skulder, menar Fredrik Engström, Ordförande för Svensk Inkasso.

– Det är oroande att skuldsumman fortsätter att öka. En del människor har förstås dragit på sig för många krediter men vi vet också att de vanligaste orsakerna till att människor hamnar i skuldsättning är arbetslöshet, sjukdom eller skilsmässa, säger han till SVT Nyheter.

LÄS MER: Sally, 27 hade skulder på 100 000 – är nu skuldfri

LÄS MER: Många göteborgare fast i livslånga skulder

Kommer fortsätta öka

De flesta inkassobolagen tror att skulderna fortsatt kommer att öka. Och inte ett enda av dem tror att de kommer få mindre att göra. Även om majoriteten av de skuldsatta är mellan 26 och 59 år, börjar en äldre åldersgrupp synas i skuldstatistiken.

21 procent av de skuldsatta är nämligen 60 år eller äldre.

– På senare år har vi sett att pensionering är något som försämrar ekonomin och gör att man hamnar i skuldsättning, säger Fredrik Engström till SVT Nyheter.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi