Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). . Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). . Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

Rekordhög ökning av arbetslösheten

Arbetslösheten ökar nu med den högsta hastigheten på flera årtionden.
Varslen ligger kvar på en rekordhög nivå, men antalet minskade under förra veckan. I Västra Götalands län varslades nära 8 500 personer under perioden 1 mars till 5 april.

25 350 personer skrev in sig som arbetslösa hos landets arbetsförmedlingar i förra veckan – 16 761 fler än motsvarande vecka i fjol, enligt Arbetsförmedlingen.

Det innebär en ökning med högre hastighet än under finanskrisen 2008.

– Vi har inte sett högre varselsiffror i modern tid i Sverige. Det är ett mycket allvarligt läge, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) till TT.

I Västra Götalands län var det 4 475 personer som skrev in sig som arbetslösa under förra veckan – en ökning med nästan 74 procent bara jämfört med veckan dessförinnan.

– Det är viktigt att komma ihåg att alla varsel leder inte till uppsägningar. Vi har presenterat krispaket som uppgår till 100-tals miljarder kronor och fokus är att rädda svenska jobb. Men vi kommer inte att kunna rädda alla företag och alla jobb, och det är därför vi har presenterat de här insatserna för löntagarna kring a-kassan och Arbetsförmedlingen, säger Eva Nordmark.

Men det kan komma att behövas ytterligare åtgärder, medger hon.

– Vi utesluter ingenting för det är ett så pass allvarligt läge och vi vet heller inte hur länge effekterna kommer att slå. Vi följer den här utvecklingen väldigt noga, säger Eva Nordmark.

TT: Det har kommit förslag på att regeringen bör ta en större del av kostnaderna för korttidspermitteringarna.

– Det har varit en sån diskussion och det är många som har hört av sig till mig kring det. I det här läget utesluter vi ingenting, utan vi vrider och vänder på allt och följer utvecklingen väldigt noga, säger Nordmark.

Tio procents arbetslöshet till sommaren

De som nu blir arbetslösa är i första hand alla de visstidsanställda i den hårt drabbade hotell- och restaurangnäringen som fått gå på dagen, men även resebranschen och handeln har det extremt tufft i coronatider när samhället närmast stängt igen.

Om utvecklingen håller i sig räknar Arbetsförmedlingen med en arbetslöshet på runt tio procent till sommaren.

– Det skulle kunna bli högre, men det är för tidigt att säga, säger myndighetens analyschef Annika Sundén.

I dagsläget är ungefär 400 000 inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen.

Lägre takt än veckan innan

Varselsiffran för förra veckan landade på historiskt höga 12 733 personer, vilket ändå var 5 700 färre än veckan före det.

– Det är fortsatt rekordhöga nivåer, men takten är lägre än veckan innan, säger Annika Sundén som säger att det är för tidigt att dra några växlar på det.

Men signalerna Arbetsförmedlingen får är att fler arbetsgivare väljer korttidspermitteringar med statligt stöd i stället för att varsla om uppsägningar.

50 000 har varslat sedan 1 mars

Sedan den 1 mars har nu nästan 50 000 varslats, varav över hälften kommer från arbetsgivare med huvudsäte i Stockholm.

Fast siffran kan ändå vara i underkant, eftersom bara varsel om uppsägningar gällande fler än fem anställda behöver rapporteras.

Samtidigt som trycket ökar kraftigt på Arbetsförmedlingen så står myndigheten inför en stor reformering. Den får dock vila för stunden, enligt arbetsmarknadsministern.

– Det som är fokus för Arbetsförmedlingen måste vara här och nu och se till att alla de som skrivs in får det stöd de behöver. Det handlar också om att fokusera på den här varselhanteringen som Arbetsförmedlingen har sedan lång tid tillbaka. Vi har pausat de politiska förhandlingarna om Arbetsförmedlingen och vi kommer att göra en ny bedömning efter påsk. Vi har varit väldigt tydliga med att nu handlar det om att hantera situationen här och nu, säger Eva Nordmark.