Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

2019 var det sämsta året någonsin för prins Daniels bolag Fornwij AB. Bild: Jonas Ekströmer/TT
2019 var det sämsta året någonsin för prins Daniels bolag Fornwij AB. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Rekordförlust för prins Daniels bolag

Prins Daniels bolag Fornwij AB förlorade en halv miljon kronor under fjolåret. Året innan gjorde företaget en vinst på 5,4 miljoner kronor. En hemlig investering ligger bakom de negativa siffrorna, skriver Expressen.

2018 gjorde Fornwij AB ett resultat på drygt 5,4 miljoner kronor. Ett år senare gick företaget med förlust med en halv miljon kronor, vilket är det sämsta resultatet hittills för bolaget.

Det är en misslyckad investering som tynger bokslutet.

– Det är en investering i ett bolag vi gjort som inte riktigt har lyft. Vi har sett problematiskt på den där investeringen och valt att skriva ner den som en ren säkerhetsåtgärd, säger Jan Lindman, hovets ekonomidirektör och ordförande i Fornwij, till tidningen.

LÄS MER: Duplantis spelade golf med prins Daniel

LÄS MER: Kungens barnbarn lämnar kungahuset

”Aktivt bolag”

Enligt Jan Lindman har bolaget som Fornwij AB investerat i inte gått i konkurs, däremot kan man i nuläget inte se att den negativa trenden kommer att vända.

Han vill inte berätta vilken investering det handlar om, eftersom den inte står i årsredovisningen.

– Det handlar egentligen om att det här rör den privata sfären hos kungafamiljen och då har vi den regeln att vi redovisar allt officiellt som ska vara officiellt. Annars vill vi vara lite försiktiga av integritetsskäl, säger han till Expressen.

Samtidigt som prins Daniels bolag gick med rekordförlust, gjorde kronprinsessan Victoria och hennes syskon, sitt bästa resultat någonsin i ägarbolaget Gluonen. Företaget gjorde en vinst på fyra miljoner kronor före skatt 2019.

– Fornwij är ett betydligt mer aktivt bolag, på det sättet att där äger vi ju andelar i direkt rörelsedrivande bolag, till skillnad från Gluonen som äger aktier i stora bolag på börsen. Det är en annan typ av aktieinnehav, så de skiljer sig åt på det sättet, säger Jan Lindman om skillnaden mellan bolagens resultat.

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi