Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Den världskända vinkällaren på La Tour d'Argent restaurant in Paris innehåller många dyra flaskor – men ingen så dyr som den cognac som nu sålts för 1,3 miljoner svenska kronor. Arkivbild. Bild: CHRISTOPHE ENA
Den världskända vinkällaren på La Tour d'Argent restaurant in Paris innehåller många dyra flaskor – men ingen så dyr som den cognac som nu sålts för 1,3 miljoner svenska kronor. Arkivbild. Bild: CHRISTOPHE ENA

Rekorddyra droppar – världsunik cognac såld

För över 100 år sedan skänktes flaskan av en föräldralös pojke till sina franska fosterföräldrar. Det som då var en oansenlig gåva är i dag världsunikt – och nu har flaskan sålts för ett rekordpris på 1,3 miljoner kronor.
– Den bör fortfarande vara drickbar, säger Sotheby's spritexpert.

Auktionsbyrån Sotheby's sålde under torsdagen en rekorddyr flaska cognac. Flaskan som innehöll Gautier Cognac från slutet av 1800-talet såldes för motsvarande 1,3 miljoner svenska kronor efter en het budgivning online.

"Endast tre flaskor av denna ytterst sällsynta Cognac finns kvar i dag, och de har förvarats hos samma familj under generationer, med sina orginaletiketter på flaskorna," skriver Sotheby's i ett uttalande.

"Detta var den sista och den största av dessa tre flaskor."

Störst av tre

Flaskan, som nu är såld till en asiatisk privatsamlare, är känd som "grand frère", storebror, då den är den största av de tre unika flaskorna.

Dess lillasyster, en av de mindre flaskorna av samma dryck, finns i dag att beskåda på museidelen av det franska cognacdestilleriet Maison Gautier. Den andra av de mindre flaskorna såldes på en auktion i New York 2014.

Gåva av fosterson

De rekorddyra cognacflaskorna skänktes som en gåva till säljarens gammelfarföräldrar av deras fosterson Alphonse. Alphonse lämnade sina fosterföräldrar 1870 för att arbeta i den franska Cognac-regionen och återvände tio år senare med kärra full av Cognacflaskor som tack.

1914 skickades Alphonse för att strida i första världskriget, han återvände aldrig.

Bättre gick det för cognacflaskorna. De flesta av flaskorna han tagit med sig var fulla av orenheter men tre av dem innehöll högkvalitativ Maison Gautier Cognac och klarade därav tidens tand.

– Den bör fortfarande vara drickbar, säger Sotheby's spritexpert Jonny Fowle till tidningen The Times.