Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Rekord i miljardkonkurser i USA under coronakrisen

45 bolag i USA, alla med tillgångar på en miljard dollar eller mer, har gått i konkurs eller tvingats till rekonstruktion under corona. Här är listan över jättarna som har fallit – där modemärken och oljebolag är rikligt representerade.

Under finanskrisen som följde på Lehman Brothers konkurs 2008 föll många stora bolag medan andra fick söka konkursskydd i form av rekonstruktion, kallat Chapter 11 i USA. Bland jättarna märktes till exempel General Motors. Men under corona har den negativa utvecklingen i världens största ekonomi varit betydligt snabbare, konstaterar Financial Times med hänvisning till en analys från sajten Bankruptcydata.com.

I svallvågorna på finanskrisen 2008 hade 38 bolag med tillgångar på mer en miljard dollar eller mer – drygt 8,8 miljarder kronor eller mer – ansökt om rekonstruktion eller konkurs ett knappt halvår efter krisen inletts.

LÄS MER: JC Penney ansöker om konkursskydd

Helt andra branscher än under finanskrisen

Denna gång rör det sig i stället om 45 bolag. Det är också betydligt fler än efter dot.com-krisen 2000. Räknar man in bolag med tillgångar på över 50 miljoner dollar – en knapp halv miljard kronor eller mer – så rör det sig om 157 bolag som hamnat på obestånd i USA. En skillnad mot Europa är att många av företagen inte har kunnat få samma stöd i USA.

Så vilka bolag är det då som tvingats i konkurs eller rekonstruktion? Medan bland annat fordonsjättar och banker lågt illa till efter finanskrisen för över tio år sedan så har corona tagit ett stryptag på andra branscher i USA: i synnerhet oljebolag, modemärken och varuhus har fått plocka ned skylten denna gång, konstaterar Financial Times. Det visar också den officiella lista som Bloomberg redovisar över 39 företag (se nedan) som ansökt om rekonstruktion eller konkurs i USA med tillgångar på en miljard dollar eller mer.

Många får svårt att resa sig igen

En anrik varuhuskedja som Neiman Marcus som kämpat mot e-handelns allt tuffare konkurrens klarade sig till slut inte under de ”socialt distanserade” tider som corona inneburit. En annan känd kedja är JC Penney, som också åkt i diket. Det absolut största företaget som hamnat på obestånd är biluthyraren Hertz som vid ansökan om konkursskydd – för verksamheten i USA – hade tillgångar på nästan 230 miljarder kronor (25,8 miljarder dollar).

Och även om krisen nu inte började som en strukturkris i ekonomin likt under finanskrisen, påskyndas den digitalisering som redan pågått i många år – vilket gör att många bolag kan få det tufft att komma tillbaka från rekonstruktionen.

För oljebolagen handlar det om att råoljepriserna har urholkat många bolagens lönsamhet där mindre oljebolag därmed har fallit.

LÄS MER: Hertz begär konkursskydd i Nordamerika

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.