Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Finnair slog passagerarrekord i juli, liksom Norwegian. Arkivbild.

Rekord för flyget – men tuffare framöver

Flera bolag i flygbranschen slog passagerarrekord under juli månad. Men framtiden kan bli tuffare.

- För de europeiska flygbolagen ser det bättre ut än vad som var väntat i början på året. Prispressen på biljetter har inte varit så tuff som väntat, säger Jacob Pedersen, aktiechef på danska Sydbank, och tillägger att flera bolag har sett ett ökat börsvärde.

Som exempel kan nämnas att SAS-aktien hoppat upp drygt 40 procent på Stockholmsbörsen som i övrigt stigit med cirka 6 procent under året.

Och sommaren har varit fortsatt ljus. SAS flög 2,8 miljoner passagerare under juli, en ökning med 2,5 procent jämfört med i fjol och en rekordnotering för en julimånad.

Under samma månad flög Norwegian över 3,3 miljoner resenärer, en ökning med 15 procent jämfört med förra året – också det högsta antalet resenärer under en enskild månad hittills för bolaget.

Antalet resenärer som flög med Air France–KLM, som är ett av Europas största flygbolag, ökade med 5,4 procent under juli, jämfört med motsvarande period förra året, till 9,7 miljoner passagerare.

Även det finländska flygbolaget Finnair lyfte rejält under juli.

Bolagens så kallade kabinfaktorer, som speglar hur välfyllda planen är, ökar också.

Men det finns också orosmoln.

- Framöver kan det bli mer intensivt, det kommer in mer kapacitet på marknaden det närmaste halvåret som kan ge press på biljettpriserna, säger Jacob Pedersen.

Enligt Pedersen har oljepriset på runt 50 dollar per fat varit gynnsamt för bolagen. Även den svagare dollarn är generellt gynnsam för de europeiska bolag som har en del av sina kostnader i den amerikanska valutan.