Kinas BNP ökade med 18,3 procent under första kvartalet. Arkivbild.
Kinas BNP ökade med 18,3 procent under första kvartalet. Arkivbild. Bild: Chinatopix/AP/TT

Rekordökning för Kinas BNP

Kina visar rekordsiffror. Men det finns små moln på den ekonomiska himlen.
– De har bromsat in lite under första kvartalet, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

ANNONS

Kinas ekonomi visar starka tecken på en rejäl återhämtning efter coronapandemin. Under årets första kvartal steg landets BNP med 18,3 procent på årsbasis.

Siffran är något lägre än förutspådda 19 procent men också den största ökningen år till år sedan statistik började föras 1992.

– Det är inte överraskande, sett till indikationerna. Men samtidigt är det ju smått groteska siffror, säger Robert Bergqvist.

Prognoserna talar för en ökning på 8,6 procent för hela 2021. Med 2,3 procents plus i 2020 var Kina i fjol den enda stora ekonomi i världen som kunde visa tillväxt.

Bergqvist tror att en av förklaringarna till Kinas relativa framgång under pandemin beror på att resten av världen i stort stängt ned.

ANNONS

– Vi har skiftat från att konsumera mycket tjänster till att exempelvis vara hemma och näthandla under pandemin. Det har gynnat varuproducerande länder som Kina. Hur det blir när världen öppnar upp är svårt att säga, men där finns en utmaning för Peking.

Bergqvist påpekar att de övergripande indikatorerna tyder på god styrka för landet, trots en något blygsammare start på 2021 än sista kvartalet 2020.

– Det finns ingen allvarlig tendens till inbromsning.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS