Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Turister på Stortorget i Gamla stan i Stockholm. Arkivbild.

Rekordår för turismnäringen

Förra året blev ett rekordår för den svenska turismnäringen. Turisterna spenderade för ett värde på 317 miljarder kronor – en ökning med 7,4 procent jämfört med året innan. Det är den högsta tillväxttakten sedan 2006.

Turismutgifterna i Sverige har visat på en stabil uppgång under 2000-talet, men förra året blev något av ett rekordår med en omsättning på 317 miljarder kronor, visar nya siffror från Tillväxtverket.

- Det är en väldigt bra siffra för svensk ekonomi och sysselsättning. Det är den största ökningen sedan 2006, säger Gunilla Nordlöf, generaldirektör på Tillväxtverket till TT.

Den globala trenden går mot ett ökat internationellt resande, och det är de utländska turisternas konsumtion som utgör den största delen av tillväxten. Gruppen stod för 42 procent av fjolårets omsättning – att jämföra med 27,1 procent år 2 000.

Utländska resenärer

Den svaga kronan påverkar till viss del, säger Nordlöf, men endast marginellt.

- Det finns inget entydigt samband med valutans värde, utan det är nog framför allt den här globala trenden som ligger bakom. FN uppskattar att det globala resandet kommer att öka med 3,3 procent per år fram till 2030 – och Sverige får nu ta del av den här utvecklingen.

Turismen ökar snabbare än svensk ekonomi som helhet och utgör nu en allt större andel av den totala exporten. Från 4,7 procent 2012 till 6,4 procent 2017.

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) understryker vikten av regeringens satsningar på internationell marknadsföring. Förra året fick besöksnäringen 10 600 nya jobb, och enligt Damberg utgör det en viktig motor på svensk arbetsmarknad.

Ungefär en tredjedel av de anställda inom hotell- och restaurangbranschen har utländsk bakgrund.

- Nästa steg handlar om kompetensförsörjning, många har svårt att hitta arbetskraft. Olika specialutbildningar kommer avgöra om den här branschen ska kunna fortsätta utvecklas, säger Damberg.

Svensk natur lockar

Ewa Lagerqvist, vd på Visit Sweden, ser en ökning av turister från framför allt Kina, Indien och USA.

- Främst är det naturen som lockar. Många som kommer från andra delar av världen tycker att det är väldigt spännande att se och uppleva vår öppna och naturnära livsstil – Sverige blir ett nytt och fräscht alternativ för dem som redan gjort de mer traditionella resmålen, säger hon.