Olika aktörer inom kollektivtrafiken har anmält flera coronarelaterade ärenden den senaste tiden till Arbetsmiljöverket. Arkivbild.
Olika aktörer inom kollektivtrafiken har anmält flera coronarelaterade ärenden den senaste tiden till Arbetsmiljöverket. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson / TT

Rekordökning av covidlarm på arbetsplatser

Antalet coronelaterade ärenden till Arbetsmiljöverket har skjutit i höjden dramatiskt de senaste veckorna. Sedan årsskiftet har det inkommit nästan 10 000 larm – en fördubbling jämfört med hela 2020.

ANNONS

Under den senaste tiden har det inkommit omkring 1 500 ärenden varje vecka till Arbetsmiljöverket med anmälningar om allvarliga tillbud kopplat till corona.

Siffrorna är unika då de är de högsta veckosiffrorna som registrerats sedan coronapandemin bröt ut i Sverige i mars förra året. Enligt Ulrika Scholander, sektionschef vid Arbetsmiljöverket, är en förklaring till uppgången att allt fler arbetsgivare förstått att man omfattas.

– Vi har förstått att många företag tolkat det som att det är endast inom vård och omsorg som man ska anmäla om exponering skett utifrån coronasmitta. Har det skett en exponering av covid-19 ska det anmälas oavsett vilken verksamhet det handlar om, säger hon.

ANNONS

Vanligt inom skolmiljö

Förutom vård och omsorg är merparten av anmälningar kopplade till skolmiljön. Men även livsmedelshandel och kollektivtrafik är vanliga.

– Inom skola och förskola har vi sett en markant ökning. Även inom offentlig förvaltning som socialtjänst och handel (har vi sett en ökning), även om vård och omsorg dock fortfarande är den dominerande, säger Ulrika Scholander.

TT har begärt ut ett flertal av de inkomna ärendena. Där finns bland annat anmälningar från olika aktörer inom kollektivtrafiken där man anser att bland annat busschaufförer utsätts för smittorisk vid kontakt med skyddsglas som satts upp i bussen.

Gravida oroas

Ett flertal fall handlar också om gravida medarbetare inom olika skolverksamheter som uttryckt oro för att ha blivit smittade på jobbet.

Det finns tydliga utmaningar, poängterar Ulrika Scholander:

– På en arbetsplats under en pandemi då det är en allmän smittspridning kan det vara svårt att veta om en arbetstagare blivit exponerad på arbetsplatsen eller inte. Här är det viktigt att arbetsgivare utreder när man misstänker att det skett en sådan, men framför allt är det viktigt att arbeta med förebyggande åtgärder så att arbetstagare inte riskerar exponering av smitta i arbetet.

– Vi har självklart förståelse att ett virus inte syns och att vi har en allmän smittspridning. Men då är det bättre att som arbetsgivare tänka att man anmäler en gång för mycket än för lite.

ANNONS

Tobias Österberg/TT

Bakgrund: Coronarelaterade anmälningar och ärenden till Arbetsmiljöverket

I de fall där en arbetstagare har exponerats i samband med arbetet är arbetsgivaren skyldig att utan dröjsmål anmäla det till Arbetsmiljöverket. Anmälan ska även ske om arbetsgivaren i efterhand får kännedom om exponeringen.

Om man anser att arbetsgivaren inte agerat kan skyddsombud begära att Arbetsmiljöverket utför åtgärder och ingriper.

I de fall där det anses föreligga omedelbar och allvarlig fara för arbetstagares liv eller hälsa har skyddsombudet rätt att avbryta arbetet, så kallat skyddsombudsstopp.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS