Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Reinfeldt-nej till nya regioner

Statsminister Fredrik Reinfeldt kommer inte att genomföra ansvarskommitténs förslag om fler regioner före valet 2010. Däremot kommer Västra Götaland och Skåne att permanentas som regioner.
Det här förklarade statministern i sitt tal på Sveriges kommuners och landstings (SKL) kongress i Västerås på tisdagen.
- Det finns inte något stöd och intresse bland vanligt folk att stöpa om Sverige. Människor är intresserade av hur förskolan och äldreomsorgen fungerar och att lokala sjukhusen bevaras.
Det finns nu en öppen splittring inom moderaterna i landet i regionfrågan. M i Stockholms-regionen och Mälardalen avvisar ansvarskommitténs förslag medan moderater i övriga landet är positiva till att genomföra en regionbildning. SKL:s ordförande moderaten Anders Knape går emot den egna partiledaren och menar att det finns ett stöd ute i landet för större regioner.
- Jag företräder partiets uppfattning och är partiledare för hela moderaterna, förklarade Fredrik Reinfeldt.Vi tycker det är fel att ha sjukvården som grund för en regionbildning utan i stället bör man ha arbetsmarknadsregionerna som en grund. Vår uppfattning inom m är att det bör ske ett val innan vi avgör hur Sverige skall organiseras. Storregioner kan säkert ha fördelar för de större sjukhusen men samtidigt finns en stark oro bland många människor att mindre sjukhus försvinner eller avlövas i storregionbildningen. Då bör man ha ett val innan sådana ändringar görs i stor skala.
Regionrådet Johnny Magnusson (m) från Västra Götaland:
- Visst finns det en splittring inom partiet och en tydlig sådan. För oss i Västra Götaland spelar det här dock ingen större roll. Vi får vår region permanentad. Vi har inget intresse av att bli större utan om Halland och Västra Värmland vill knyta sig till oss är det deras sak,
Fredrik Reinfeldt förklarade också att han inte heller i dagsläget är beredd att lova att staten ta över ansvaret för LSS eller rättspsykiatrin:
- Det blir lite märkligt att i vissa lägen skall staten inte blanda sig i kommuners och landstingens angelägenheter men i andra fall skall vi plötsligt ta över helt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.