Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Arkivbild.

Regeringen vill stoppa dyra pensionsbyten

Försäkringsföretag ska inte längre få ta ut oskäligt höga kostnader vid flytt av pension och annat försäkringssparande. Det säger finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP), när regeringen föreslår lagändringar som ska hindra bolag från att "låsa in sina kunder".

I en remiss till Lagrådet föreslår regeringen ett antal lagändringar gällande återköps- och flytträtt för försäkringssparande.

Det ska innebära tydligare regler för vilka kostnader som försäkringsföretag får förhålla sig till vid återköp och flytt av individuella personförsäkringar, samt att skattekostnader försvinner i samband med flytt av värden från en pensionsförsäkring till en annan.

"Rejäl sänkning"

- Vi har haft problem med att människor inte har kunnat flytta sin pension och sitt pensionssparande, vilket man har rätt till, eftersom många bolag har tagit ut oskäligt höga kostnader. Nu säger vi att man bara får ta ut de kostnader som är administrativt betingade. Det kommer att leda till en rejäl sänkning, vilket gör att kostnaden inte längre kommer att vara ett hinder, säger Per Bolund, finansmarknads- och bostadsminister.

Bolund säger att de ökade möjligheterna för flytt av pension och annat försäkringssparande också syftar till att göra det lättare för människor att ta mer aktiva beslut i sitt sparande.

- Exempelvis är det många som vill spara mer hållbart, detta gör att det blir enklare att välja dem som kan erbjuda sådana alternativ.

"Tappat tålamodet"

TT: Varför kommer detta förslag just nu från regeringens sida?

- Vi har tappat tålamodet med de bolag som låser in sina kunder genom att ta ut orimligt höga avgifter. Det är dags att branschen tar ansvar, vi sätter ned foten nu, säger Per Bolund.

Lagändringen förslås träda i kraft den 1 januari 2020.