Avtalet om korttidsarbete väntas kosta 350 miljoner om året i genomsnitt, meddelade Magdalena Andersson (S) på en pressträff om coronavirusets ekonomiska effekter under onsdagen.
Avtalet om korttidsarbete väntas kosta 350 miljoner om året i genomsnitt, meddelade Magdalena Andersson (S) på en pressträff om coronavirusets ekonomiska effekter under onsdagen. Bild: Anders Wiklund/TT

Regeringen vill införa korttidsarbete – ska rädda jobb efter coronaviruset

Sänkta löner och förkortad arbetstid istället för uppsägningar. Det kan bli lösningen för arbetsgivare som drabbas ekonomiskt av coronavirusets spridning. Regeringen planerar ett lagförslag om utvidgar systemet för korttidsarbete.
– Det vi har haft hittills har inte fungerat tillräckligt bra, säger Stefan Löfven.

ANNONS

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna är överens om att införa ett nytt avtal för korttidsarbete.

Avtalet syftar till att förhindra stora varsel när industrin drabbas av ekonomiska chocker utifrån, vilket coronaviruset är ett exempel på. Det kan handla om att sänka arbetstid och lön för anställda, i stället för att företag ska behöva ta till massuppsägningar. Frågan blev aktuell under finanskrisen 2008. Då sade svenska företag upp anställda i mycket högre utsträckning än sina motsvarigheter i Tyskland, och jobben kom i många fall aldrig tillbaka till Sverige.

"Utbrottet av det nya coronaviruset visar tydligt att produktion och jobb i Sverige påverkas av störningar i omvärlden. Företag i Sverige och löntagare får därför ett tydligt besked redan i dag om att systemet snart kommer att vara på plats", skriver januaripartierna i debattartikeln.

ANNONS

LÄS MER:Coronavirus slår mot Nike

Kapar tillväxtprognos efter viruset

Statsminister Stefan Löfven (S), som besökte Göteborg under onsdagen, motiverar förslaget så här när GP intervjuar honom:

– Vi har erfarenhet från 2008–2009 när tiotusentals industriarbetare fick gå från arbetet helt i onödan, därför att då hade Sverige ingen sådan mekanism när andra länder hade det. Sedan infördes en senare, men den var inte tillräckligt bra och flexibel.

– Det här har funnits med i Socialdemokraternas valmanifest och i Januariavtalet, vi fyra partier har varit överens om det här i ett år . Nu genomför vi det.

Finansminister Magdalena Andersson (S) förklarar att man nu skruvar ner förväntningarna på Sveriges tillväxt.

– Vår bedömning är att svensk BNP-tillväxt kommer att bli 0,3 procentenheter lägre än om vi inte hade haft ett sådant här virusutbrott, säger hon under en presskonferens på onsdagen.

Redan idag finns ett system för korttidsarbete men det kan endast användas vid synnerligen svåra, allmänna konjunkturlägen och därför behöver systemet utvidgas, enligt partierna. Reformen gör att avtalet kan tillämpas även vid andra händelser i omvärlden.

Magdalena Andersson underströk på onsdagens pressträff att man vill att avtalet ska träda i kraft så tidigt som möjligt. Hur mycket det kommer att kosta väntas variera från år till år, men bedömningen är en genomsnittlig kostnad på 350 miljoner kronor om året.

ANNONS

Fordonsindustrins underleverantörer: Hoppas det går fort

Fordonsindustrin riskerar att drabbas hårt av coronavirusets spridning. Redan för två veckor sedan varnade branschorganisationen Fordonkomponentsgruppen, FKG, för att produktionsstörningar i Kina hotar underleverantörernas tillverkning också i Sverige. Fredrik Sidahl, vd för FKG, välkomnar regeringens initiativ.

– Det här är en fråga som vi har drivit på FKG i en herrans massa år. Jag tycker det är märkligt att vi inte har haft korttidsarbete tidigare, och jag hoppas att det går fort att införa, säger han.

Han menar att korttidsarbete kan hjälpa till att förhindra situationen som uppstod efter finanskrisen 2008,

– Hela det debaclet slutade med att omkring 10 000 personer i leverantörsindustrin miste sina jobb. Det kostade mycket svett och tårar, och när konjunkturen vände igen var de personerna någon annanstans. Tyskland däremot hade korttidsarbete och där var produktionen up and running direkt när ekonomin återhämtade sig. Det gjorde också att man kunde ta marknadsandelar från svenska leverantörer, som ju hade mycket längre startsträcka, säger Fredrik Sidahl.

Volvo Cars välkomnar nytt lagförslag

Från Volvo Cars sida välkomnar man också en kommande lag.

– Vi har sett ett behov av det här i industrin under en längre tid och ser att det kan stärka konkurrenskraften från svensk industri. Frågan har aktualiserats i en den situation våra leverantörer har just nu efter coronaviruset, säger presstalespersonen Stefan Elfström.

ANNONS

– Vi hade ett bra möte med regeringen om detta förra veckan. För egen del ser vi inga kortsiktiga risker i produktionen, men det är viktigt för oss att våra leverantörer inte tar skada.

Hos facket IF Metall i Göteborg välkomnar man regeringens beslut om utökade möjligheter kring korttidsarbete.

– Det var på tiden, jag tycker det är viktigt att man sjösätter det här förslaget som vi har pratat om så länge, säger Volvomedarbetaren och IF Metalls avdelningsordförande Mikael Sällström.

Facket: Ytterligare en sträng att spela på

Han pekar på vilka konsekvenser förra finanskrisen fick för fordonsindustrin i väst.

– Vi vill inte hamna i samma sits som under 2009 med massuppsägningar där tysk industri efteråt stod kvar med anställda och kunde fånga upp uppgången medan vi hamnade på efterkälken. Det är bra att spelreglerna förtydligas, säger Mikael Sällström.

För den konjunkturkänsliga fordonsindustrin och AB Volvo är ytterligare stöd kring korttidsarbete positivt, fortsätter han.

– Fordonsindustrin lever i en ganska volatil värld och då är givetvis korttidsarbete ytterligare en sträng att spela på för parterna. Med det sagt har vi hela tiden haft ett avtal om korttidsarbete, skillnaden framåt är att det blir en fråga för tre spelare, det vill säga även staten, inte bara Volvo och facket.

ANNONS

AB Volvo: "Ger oss samma spelregler som Europa"

Även AB Volvo välkomnar regeringens förslag.

– Vi tycker att det är en bra och lämplig åtgärd. Det ger ju oss samma spelregler som till exempel Tyskland och andra nationer i Europa. Erfarenheterna från 2008 visar att de som hade system med korttidsarbete kom bättre rustade och fortare ur den lågkonjunkturen. För oss är det ett extra verktyg i verktygslådan som andra industrinationer redan har, säger Claes Eliasson, presschef på AB Volvo.

Han fortsätter:

– Om, rent hypotetiskt, virusutbrottet skulle få svåra konsekvenser är det bra att möjligheten att införa korttidsarbete finns.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS