Regeringen vill ge anställda skattelättnader under krisen

Regeringen föreslår att anställda ska slippa betala förmånsskatt för fri parkering och vissa gåvor. Men förslaget täcker inte in vårdpersonalens gratisluncher från restauranger – något både Moderaterna nationellt och SD i regionen nu vill ändra på.
– Vi kommer att ställa krav på att förslaget ändras så att luncher och annan hjälp blir skattefri under hela perioden, säger Niklas Wykman, skattepolitisk talesperson för Moderaterna.

ANNONS
|

GP berättade igår om vårdpersonal som är oroliga för att bli förmånsbeskattade för de luncher de får som uppskattning för sitt jobb, av bland annat lokala restauranger. Enligt reglerna ska en anställd som tar emot en gåva, som en lunch, även förmånsbeskattas för den. Kort efter artikeln publicerats presenterade regeringen och samarbetspartierna C och L, två förslag på tillfälliga undantag från reglerna för förmånsbeskattning.

I ett förslag till extra ändringsbudget ska anställda nu få tillfällig skattefrihet för gåvor upp till 1 000 kronor från sina arbetsgivare. Regler som är tänkta att gälla från juni och året ut. Detta då arbetsgivare både inom privat och offentlig sektor uttryckt vilja att stödja det lokala näringslivet under krisen. Exempelvis ska arbetsgivaren kunna ge ut presentkort till sin personal med syfte att stödja det lokala näringslivet.

ANNONS

Schablonbelopp för luncher

Samarbetspartierna lägger också ett förslag om att tillfälligt skattebefria anställda med tillgång till fri parkering på sin arbetsplats, retroaktivt från april och året ut. Målet är att minska smittspridningen när färre trängs i kollektivtrafiken.

LÄS MER:Gratisluncher kan bli skattechock för sjuksköterskor

LÄS MER:Storbolagens coronahjälp: betalar 200 sjukvårdares lunch

Regeringens förslag till ändringsbudget riktar främst in sig på gåvor arbetsgivaren ger till sina anställda, och exempelvis inte fria luncher från andra företag, som varit vanliga under pandemin. Regeringen betonar dock att den exakta tillämpningen är upp till Skatteverket.

"När det gäller måltider som restauranger ger direkt till vårdpersonal är det upp till Skatteverket att bedöma om det är något som kommer med anledning av anställningen eller om det är en direkt gåva från en restaurang till en enskild person", skriver Mirjam Contio, pressekreterare hos finansminister Magdalena Andersson i ett mejl.

Finns det tankar på att från regeringens sida utvidga de tillfälliga undantagen så att de även gäller gåvor från andra än sin egen arbetsgivare?

"Vi är inte i ett läge där vi utesluter några åtgärder men vår utgångspunkt är att ha ett så enkelt skattesystem som möjligt för individen med få undantag vilket gör det enklare för den enskilda att deklarera i det långa loppet."

Moderaterna kräver nu att reglerna ändras så att också luncher som ges av restauranger eller andra, ska vara skattebefriade under krisen. De har tidigare drivit frågan i riksdagens skatteutskott och kommer nu "agera" i riksdagen för att få igenom ändringen.

ANNONS

– Det är provocerande att regeringen inte gör rätt från början och att de inte agerar snabbare. Det här skapar en osäkerhet för många anställda som nu gör sitt yttersta i krisen. Vi kommer att ställa krav på att förslaget ändras så att luncher och annan hjälp blir skattefri under hela perioden. Det är det minsta vi kan göra för de som nu kämpar med att vårda sjuka, säger Niklas Wykman, skattepolitisk talesperson för Moderaterna.

"Det fattar ju alla"

I måndags lade SD i regionen också ett så kallat initiativärende om att regionstyrelsen ska hemställa till regeringen om att tillfälligt slopa förmånsbeskattning av vårdanställda. Det skulle innebära att de skulle slippa skatta även på gratisluncher från restauranger. Ett beslut skulle sedan behöva tas i riksdagen.

– Jag tror att en sån här fråga sticker ut tillräckligt mycket, att ingen vill gå emot ett sånt positivt förslag. Det fattar vi ju alla, det är inte vårdpersonalen vi ska hoppa på nu, säger SD:s regionråd i Västra Götalandsregionen, Håkan Lösnitz.

Håkan Lösnitz, regionråd för SD.
Håkan Lösnitz, regionråd för SD. Bild: Bild: Sverigedemokraterna

LÄS MER:Restaurangen rycker ut för att hjälpa sjukvården

De är ju inte tvungna att ta emot luncherna?

– Nej, men det är ju det som är kittet i samhället här. Det är folk som vill göra saker frivilligt när det är kris som gör att vi blir starka tillsammans. Det är fina gester som man inte ska behöva säga nej till bara för något skattetekniskt skäl.

ANNONS

Förslaget tas upp på regionstyrelsens sammanträde 12 maj.

Regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) har ännu inte sett förslaget och kan därför inte uttala sig, men påpekar att det är en lagstiftningsfråga.

– Det enklaste vore om riksdagen säger till Skatteverket att inte ska tillämpa vissa bestämmelser, säger han.

Så fungerar förmånsbeskattning

Alla ersättningar och förmåner du får på grund av ditt jobb är som regel skattepliktiga, oavsett om du får dem från din arbetsgivare eller från någon annan.

Om du fått gratis måltider just för att du arbetar som sjuksköterska eller läkare, ska du i regel redovisa det i din deklaration för nästa år. Det så kallade schablonvärdet för en lunch är i dag 98 kronor. Betalar du som sjukvårdsanställd 30 procent i inkomstskatt får du betala cirka 29 kronor i skatt för måltiden du bjudits på.

Om maten kommer från en restaurang, men fördelas av arbetsgivaren ska också arbetsgivaren rapportera in förmånen till Skatteverket. Nu vill regeringen dock göra ett tillfälligt undantag från den här regeln och låta arbetsgivare ge anställda gåvor upp till 1000 kronor skattefritt.

Skulle däremot ett företag lämna måltider direkt till de anställda – utan inblandning av arbetsgivaren – är det den som lämnat förmånen som ska redovisa detta.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS