Regeringen föreslår ett utökat stöd för privatpersoner och företag som investerar i solceller. Arkivbild.
Regeringen föreslår ett utökat stöd för privatpersoner och företag som investerar i solceller. Arkivbild.

Regeringen vill öka stödet till solceller

Det har blivit allt populärare att installera solceller. Men detta har också inneburit längre köer för de som har ansökt om statligt stöd för en installation. Detta vill regeringen ändra på genom att utöka stödet med 170 miljoner kronor i vårbudgeten för 2018.

ANNONS
|

Detta skulle innebära att stödet till solceller under 2018 landar på nära 1,1 miljarder konor. Satsningen har tagits fram av regeringspartierna i samarbete med Vänsterpartiet.

En del av pengarna ska ges till länsstyrelserna för att minska kötiden för hantering av ansökningarna, som på sina håll har varit upp till två år.

- Nu ser vi att kötiderna sjunker snabbt och vi vill att de ska fortsätta sjunka. Därför skjuter vi till ännu mer resurser till länsstyrelserna, ambitionen är att det ska gå snabbt att få ut det här stödet, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till TT.

ANNONS

Centerpartiet har riktat kritik mot att regeringen satsar på ett bidragssystem för solceller. Centern vill i stället ersätta bidragen med ett så kallat grönt avdrag som ska fungera på samma sätt som rot och rut.

Per Bolund anser å sin sida att en slopning av bidraget skulle innebära risker för den fortsatta utbyggnaden av solceller.

- När utvecklingen går i en så pass positiv riktning och många människor visar intresse för solceller tror jag inte att det är bra att riva upp hela systemet och börja om från början.

TT

Fakta: Om stödet

Stödet för installation av solceller kan sökas av både privatpersoner, offentliga organisationer och företag. Nivån på stödet beräknas utifrån de stödberättigade kostnaderna. Som mest kan man få ett bidrag på 1,2 miljoner kronor och de stödberättigade kostnaderna får inte uppgå till mer än 37000 kronor plus moms per installerad kilowatt elektrisk toppeffekt.

1 januari i år höjdes stödnivån från 20 till 30 procent av de stödberättigande kostnaderna.

Källa. Energimyndigheten

ANNONS