Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regeringen ska se närmare på möjligheterna att skapa en snabbtågsförbindelse mellan Stockholm och Oslo. Arkivbild.
Regeringen ska se närmare på möjligheterna att skapa en snabbtågsförbindelse mellan Stockholm och Oslo. Arkivbild. Bild: Jon Olav Nesvold/NTB/TT

Regeringen utreder snabbtåg Stockholm-Oslo

Regeringen ska se närmare på möjligheterna att skapa en snabbtågsförbindelse mellan Stockholm och Oslo, skriver infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) på Twitter, rapporterar SVT Värmland.

Eneroth har han haft samtal med sin norska ministerkollega Knut Arild Hareide om snabbtågsförbindelsen mellan städerna och att de var överens om att sätta i gång arbetet med att se på hur detta skulle kunna förverkligas.

– Det känns ju fantastiskt roligt att vi nu går från en bra idé till att titta på hur det skulle kunna förverkligas, säger Jonas Andersson, vd i Oslo-Stockholm 2.55, det offentligt ägda bolag som driver frågan om en snabbtågsförbindelse mellan huvudstäderna, till SVT.

En resa mellan Stockholm och Oslo tar i dagsläget drygt fem timmar. För att snabbtågsplanerna ska bli verklighet krävs att tågsträckan förändras på vissa delar av den befintliga järnvägen samt moderniseras.

Enligt Jonas Andersson innebär dock gårdagens besked ett jättekliv framåt och han tror att det ska gå att resa mellan Stockholm och Oslo på mindre än tre timmar i början av 2030-talet.

– Nu blir det här ett formellt uppdrag från både den svenska och norska regeringen till berörda myndigheter att sätta i gång arbetet, säger han till SVT.