Det utökade stödet behövs bland annat för att verksamhetsutövare ska kunna hantera effekterna av den nya pandemilagen, enligt finansmarknadsminister Per Bolund (MP).
Det utökade stödet behövs bland annat för att verksamhetsutövare ska kunna hantera effekterna av den nya pandemilagen, enligt finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Bild: Amir Nabizadeh/TT

Regeringen utökar stöd för korttidsarbete

Regeringen har utökat stödet till korttidspermitteringar, skriver DN. Nu kan företag med ekonomiska problem minska arbetstiden upp till 80 procent.
– Det här är ett viktigt steg för att de ekonomiska skadeverkningarna av pandemin kan hanteras, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till tidningen.

ANNONS
|

Sedan förra våren har företag haft möjligheten till korttidspermitteringar. Sedan dess har det varit möjligt att minska arbetstiden med 60 procent.

Nu väljer regeringen att gå steget längre och göra det möjligt att minska arbetstiden med 80 procent, skriver DN.

LÄS MER:Företag får höjt och förlängt krisstöd

Kostnaden för korttidsarbete: 10,7 miljarder

Det är i ännu en extra ändringsbudget, som under pandemin blivit mer vanliga än ovanliga, som regeringen skjuter till ytterligare pengar för att detta ska vara möjligt. Regeringen bedömer att att statens kostnader för korttidsarbete kommer hamna på upp till 10,7 miljarder kronor under 2021.

– I och med att vi har en pandemilag på plats med tuffa krav på verksamhetsutövare så vill vi se till att företagen kan behålla sina anställda och att människor kan behålla jobbet, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till DN.

ANNONS

LÄS MER:Personalen larmar: Farlig trängsel på Zara i Göteborg

Anställda som permitteras behåller 88 procent av lönen

Anställda som korttidspermitteras på 80 procent behåller 88 procent av sin lön, samtidigt som staten står för 75 procent av kostnaden. Det innebär att lönekostnaden för arbetsgivaren minskar med 72 procent.

Möjligheten till utökade arbetstidsförkortningar gäller mellan januari och mars.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS