Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Regeringen redo stötta Saab

I dag kan det avgöras om rekonstruktionen av Saab fortsätter. I nästa steg väntar sannolikt en ackordsuppgörelse. Och regeringen finns med i kulisserna.

I dag klockan tio på förmiddagen samlas Saabs fordringsägare i Vänersborgs kommunhus, för att säga ja eller nej till fortsatt rekonstruktion.

Ett nej från dem skulle betyda att tingsrätten i Vänersborg sätter stopp för processen och då hotar konkurs. Men så tror inte Fredrik Sidahl, vd Fordonskomponentgruppen, att det blir:

– Jag har ju pratat med många och jag har inte träffat på någon leverantör som inte tycker att rekonstruktionen ska fortsätta, säger han.


Två miljarder till en start
På dagens borgenärssammanträde kommer de närvarande fordringsägarna att få ta del av en ny affärsplan för Saab. Enligt uppgifter till SVT:s Rapport ska Saab Automobiles tilltänkta ägare, Pang Da och Youngman, vara redo att satsa totalt 7,5 miljarder kronor de närmaste två åren.

I ett första skede handlar det om två miljarder för att få igång tillverkningen i Trollhättan. Därefter talas det, enligt Rapport, om ytterligare 5,5 miljarder för att utveckla nya bilmodeller: en ersättare till dagens Saab 9-3, en mindre Saabmodell samt två större modeller.


GM en av fodringsägarna

Fordringsägarna är givetvis inte minst intresserad av hur stora chanser de har att få tillbaka sina pengar. Enligt Fredrik Sidahl har Saab 76 svenska underleverantörer, men fordringsägarna uppgår totalt sett till cirka 2 100. En av dem är tidigare Saab-ägaren General Motors, som Sidahl möjligen kan tänka sig skulle kunna ha invändningar.

– Jag tror att de flesta leverantörer har intecknat att det blir något slags ackordsuppgörelse, alltså en form av skuldnedskrivning. Det jag hört är att det talas om en ganska bra ackordsuppgörelse, säger Fredrik Sidahl.

– Men, tillägger han, samtidigt har Victor Muller sagt, inför de största fordringsägarna, att ”jag kommer att betala tillbaka allt”, så vi får väl se.


Oklart stöd
Regeringen ligger också i startgroparna för att stötta Saab om rekonstruktionen fortsätter. Beslutet togs på ett extra regeringssammanträde tidigare i veckan. Enligt uppgift till GP ska det ha skett redan i onsdags, men näringsministerns pressekreterare Kenneth Hultgren bekräftar bara att beslutet fattats utan att avslöja när.

Inte heller vill han säga något om vad det är för stöd regeringen erbjuder.

– Det gör vi bara om det blir aktuellt, säger Kenneth Hultgren.


Möte i onsdags
Tidigare har regeringens linje varit att Saabs framtid helt och hållet är en fråga för de berörda parterna, så länge det inte finns något avtal som regeringen och dess myndighet Riksgälden måste ta ställning till. Men nya uppgifter ger i stället bilden av att regeringen spelat och spelar en betydligt mer aktiv roll.

En källa uppger för GP att regeringen redan i onsdags, alltså två dagar innan Pang Das och Youngmans avsiktsförklaring offentliggjordes, ska ha haft ett möte med företrädare för de båda bolagen och med rekonstruktören Guy Lofalk. Någon representant för Saab ska däremot inte ha närvarat.

Inte heller den uppgiften vill Kenneth Hultgren kommentera.

– Vi kommenterar aldrig vilka möten vi har eftersom det är en del i processen, säger han.

Generellt beskriver han regeringens roll som att vara ”dörröppnare, man har deltagit i olika möten med olika nivå på deltagarna”.

– I den mån regeringen har hjälpt till så avser man att fortsätta ta ansvar, säger Kenneth Hultgren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.