Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Regeringen oroad av Pfizers bud

Pfizers uppköpsförsök av Astra Zeneca oroar regeringen mycket. I helgen hade utbildningsministern tre samtal med brittiska kollegor. - Vi står i daglig kontakt med Astra Zenecas ledning, säger han.

- Regeringen gör samma analys som Astra Zenecas ledning och styrelse. Affären är inte bra för företaget. Men den är heller inte bra för europeisk forskning, säger Jan Björklund (FP).

Det är också vad Björklund, finansminister Anders Borg (M) och näringsminister Annie Lööf (C) sagt i sina kontakter med brittiska politiker.

- Vi önskar se ett Europa som är starkt inom forskning och utveckling. Just inom livsvetenskap är Sverige och Storbritannien bland de bästa i Europa, säger Björklund.

- Om Pfizer köper Astra Zeneca hamnar den spets som företaget numera har i amerikanska händer. Och de löften som Pfizer nu ger till britterna om framtida forskning där är inte mycket värda. De vet vi av erfarenhet, säger utbildningsministern.

Han syftar på Pfizers köp av Pharmacia i Uppsala.

- Dåvarande näringsministern Leif Pagrotsky satt i en timma med Pfizers ledning. De lovade att mycket forskning skulle stanna i Sverige. Löftet höll bara i något år, säger Björklund som på tisdagen pratade med Pagrotsky.

När nyheten kom om Pfizers intresse hade den brittiska regeringen en ganska öppen inställning. Men de fem år som Pfizer garanterar att 20 procent av de sammanslagna företagens forskning skall ligga i Storbritannien är en i sammanhanget kort tid.

- Mitt intryck efter de samtal jag haft med tre brittiska ministrar är att den brittiska regeringen blivit mera tveksam, säger Björklund till GP.

I helgen hade Jan Björklund telefonmöte med sin brittiske kollega, vice premiärminister Nick Clegg, med deras ekonomiminister Vincent Cable samt med forskningsministern Dave Willets.

Anders Borg har pratat med sin kollega George Osborne. 

Lööf, Borg och Björklund står i daglig kontakt med Astra Zenecas styrelseordförande Leif Johansson samt med företagets svenska chef Jan-Olof Jacke.

- Jag hoppas verkligen att de brittiska ägarna till Astra Zeneca besinnar sitt ansvar för europeisk forskning och teknikutveckling, säger utbildningsminister Jan Björklund.

Det är med all säkerhet också så att alliansregeringen har ett egenintresse i att affären inte blir av. För en förlust av Astra Zeneca i Sverige skulle vara en kvarnsten att bära i valrörelsen.   

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.