En rad stora krispaket har presenterats under de senaste veckorna – GP har samlat de viktigaste.
En rad stora krispaket har presenterats under de senaste veckorna – GP har samlat de viktigaste. Bild: Janerik Henriksson/TT

Regeringen och Riksbankens paket för att mildra krisen från corona

Spridningen av det nya coronaviruset har slagit hårt mot den svenska ekonomin. Regeringen och Riksbanken har på flera sätt försökt mildra krisen – och lanserat en rad åtgärder. GP har sammanställd några av de största stödpaketen.

ANNONS
|

Inga flygresor, inga konserter och inga idrottsevenemang. Effekterna av det nya coronaviruset har varit stora på svensk ekonomi, precis som i resten av världen. Flera länder har nu redovisat negativa siffror på BNP-tillväxt – och krisen är långt ifrån över.

I Sverige har staten vid flera tillfällen lanserat historiskt stora åtgärder, med syfte att mildra den ekonomiska krisen. GP har sammanställt några av de största paketen.

Stefan Ingves presenterade Riksbankens åtgärder den 13 mars.
Stefan Ingves presenterade Riksbankens åtgärder den 13 mars. Bild: Claudio Bresciani/TT

1. Utlåning via bankerna

Datum: 13 mars

Genomfört av: Riksbanken

Innehåll: Riksbanken lovar att låna ut upp till 500 miljarder kronor till bankerna, till en ränta av noll procent.

Förväntad effekt: Livskraftiga företag ska kunna finansieras via lån som förmedlas av bankerna. Hittills har dock bara en andel av de 500 miljarderna utnyttjats av de svenska bankerna.

ANNONS

LÄS MER:Företag får miljardstöd i coronakrisens spår

Några dagar senare kom nästa besked från Riksbanken.
Några dagar senare kom nästa besked från Riksbanken. Bild: Ali Lorestani/TT

2. Stödköp för 300 miljarder

Datum: 16 mars

Genomfört av: Riksbanken

Innehåll: Riksbanken genomför stödköp av obligationer och företagspapper för 300 miljarder kronor.

Förväntad effekt: Köpen förväntas hålla nere räntor under längre tid, vilket gör det lättare för svenska företag att låna och investera pengar och på så sätt ta sig ur krisen.

LÄS MER:Bankekonom: Riksbanken tar till bazookan

Emil Källström (C), finansmarknadsminister Per Bolund (MP), finansminister Magdalena Andersson (S) och Mats Persson (L)  presenterar ett krispaket riktat till svenska småföretag.
Emil Källström (C), finansmarknadsminister Per Bolund (MP), finansminister Magdalena Andersson (S) och Mats Persson (L) presenterar ett krispaket riktat till svenska småföretag. Bild: Janerik Henriksson/TT

3. Krispaket med korttidspermitteringar

Datum: 16 mars

Genomfört av: Regeringen

Innehåll: Korttidspermitteringar, där staten står för tre fjärdedelar av kostnaden i samband med att anställda går ner i arbetstid. Den anställde får behålla över 90 procent av lönen, samtidigt som företagens kostnader minskar.

Staten tar över sjuklöneansvaret i två månader.

Företag kan få anstånd med att betala in skatt i upp till 12 månader.

Förväntad effekt: Företagen ska kunna permittera tillfälligt i stället för att säga upp personal. På så vis kan fler jobb räddas och uppstarten av ekonomin gå fortare igen när viruskrisen lättat.

LÄS MER:Regeringen lanserar krispaket – kan vara värt 300 miljarder

Knappt tio dagar senare presenterade samma fyra politiker ytterligare ett stort krispaket.
Knappt tio dagar senare presenterade samma fyra politiker ytterligare ett stort krispaket. Bild: Janerik Henriksson/TT

4. Paket till småföretagen

Datum: 25 mars 2020

Genomfört av: Regeringen

Innehåll: Statlig företagsakut, där staten garanterar 70 procent av nya lån från banker till företag som sitter i ekonomisk knipa, maxbeloppet är 75 miljoner kronor.

Tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter mellan 1 mars och 30 juni för företag med upp till 30 anställda. Beräknas kosta 33 miljarder kronor.

ANNONS

Tillfällig rabatt för hyreskostnader i utsatta branscher, där staten står för 50 procent av hyresnedsättningen.

Skattelättnader för småföretagare, som kan få anstånd och dessutom få tillbaka den skatt man betalat in under året.

Förväntad effekt: Företag som i grunden är sunda ska kunna klara sig igenom krisen, delvis på statens bekostnad. När de värsta restriktionerna är över finns då företagen kvar i stället för att behöva starta på nytt.

Branscher som tillfälligt förlorat mycket intäkter, som restauranger och barer, får ett tillfälligt stöd av staten med sina kostnader.

LÄS MER:Regeringen sänker arbetsgivaravgifter i nytt krispaket

Även när det så kallade omsättningsstödet presenterades var det Per Bolund och Magdalena Andersson som deltog vid presskonferensen.
Även när det så kallade omsättningsstödet presenterades var det Per Bolund och Magdalena Andersson som deltog vid presskonferensen. Bild: Jessica Gow/TT

5. Omsättningsstöd till företag

Datum: 30 april

Genomfört av: Regeringen

Innehåll: Företag som har tappat mer än 30 procent av sin omsättning kan få stöd av staten. Maxbeloppet föreslås vara 150 miljoner kronor per företag.

Stöden beräknas sammanlagt kosta 39 miljarder kronor.

Förväntad effekt: Företag som i grunden är sunda ska kunna klara sig igenom krisen, delvis på statens bekostnad. När de värsta restriktionerna är över finns då företagen kvar i stället för att behöva starta på nytt.

LÄS MER:Nytt företagsstöd bara för mars och april

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS