Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regeringen låter länen välja väg

Regeringen räknar med att Sverige har fler storregioner om några år, men den tänker inte tvinga fram utvecklingen. Det beskedet ger nu det ansvariga statsrådet, Mats Odell (kd).

Framtiden för Sveriges 21 län och regioner har varit en flitigt debatterad fråga de senaste månaderna. Flera län har slagits med näbbar och klor för att inte tvingas in i oönskade koalitioner i påtvingade regionsbildningar. Och nu tar regeringen hänsyn till motståndet.
- Vi är överens om att förändringen måste ske via en organisk process. De län som vill samverka ska tillåtas göra det, säger kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell till TT.
Regeringens utväg går stick i stäv med Ansvarskommitténs förslag. I februari presenterade gruppen, med ordföranden och landshövdingen Mats Svegfors i spetsen, sitt förslag som gick ut på att omstrukturera dagens län och regioner till mellan sex och nio nya storregioner.
Förändringen bedömdes nödvändig, bland annat för att bibehålla välfärden på längre sikt.
Nödvändig förändring
Mats Svegfors säger att den borgerliga utvägen kan leda till att förändringen kommer i en tid då Sverige inte har det fullt lika gott ställt som i dag.
- Förändringen är nödvändig på sikt. Men visst, Sverige, kommer inte att gå under om den inte genomförs nu, säger han.
Regeringen följer dock flera av de råd som Ansvarskommittén gett, poängterar Svegfors. Bland annat att övergången till en början ska vara frivillig och att en särskild tjänst bör finnas för att hjälpa myndigheterna under övergångarna.
Det stora avsteget från kommitténs förslag kommer vid nästa mandatperiod, då de borgerliga även fortsättningsvis vill låta de berörda länen välja själva.
Mats Odells företrädare, Sven-Erik Österberg (s), tycker att regeringens utspel kommer olägligt. Om knappt tre månader går tiden ut för landets runt 550 instanser att yttra sig i frågan, Österberg menar att regeringens ställningstagande begränsar diskussionen.
- Nu dödar de frågan mitt under remisstiden, säger han.
Ingen politisk majoritet
Mats Odell håller inte med om det.
- Eftersom det tidigare funnits olika uppfattningar inom alliansen är det bra att det kommer ett besked om hur vi ser på processen. Det är viktigt för dem som författar remissvaren att veta vilka ramar som finns, säger han till TT.
Mats Odell tror personligen att Sverige har fått fler storregioner om ett decennier. Men att alla län kommer att ombildas, som Ansvarskommittén föreslagit, vågar han inte säga.
TT: Hur värderar du kommitténs arbete i dag?
- De gjorde ett väldigt ambitiöst och omfattande arbete. Men det finns ingen politisk majoritet för att genomföra exakt det de föreslagit. Vi ser det mer som en stomme till hur vi kan arbeta vidare, säger Mats Odell. (TT)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.