Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regeringen höjer stödet för nybyggnation av hyreslägenheter. Arkivbild.

Regeringen höjer stödet för hyresrätter

För att öka nybyggnationen av hyresrätter höjer regeringen investeringsstödet och den högsta tillåtna normhyran. Dessutom införs en påbyggnadsbonus.

"Jag tror att vi med de här förändringarna kommer få ännu fler som är intresserade av att bygga hyresbostäder, inte minst i storstadsområdena", säger bostadsminister Peter Eriksson (Mp) i ett pressmeddelande.

Den nya påbyggnadsbonusen ska täcka merkostnaden för att bygga på en befintlig byggnad i stället för att bygga på ny mark. Syftet är att öka möjligheten att förtäta städerna utan att värdefulla markytor bebyggs.

Högsta tillåtna normhyran höjs med 100 kronor per kvadratmeter boarea i storstadsregionerna, stora kommuner och tillväxtkommuner. Och med 50 kronor per kvadratmeter i övriga kommuner. Regeringens storsatsning från 2016, investeringsstödet, höjs också.

Men intresset för investeringsstödet – som skulle räcka till 15 000 nya hyreslägenheter om året – har hittills varit svalt, visar en granskning av SVT Nyheter.

Under fyra år har 11,3 miljarder har avsatts i investeringsstöd till byggherrarna. Men efter två år har bara 2,6 miljarder använts. Endast 10 000 nya lägenheter kommit till under de två åren och enligt byggbranschen skulle många av dem ha byggts oavsett stöd.