Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Butikskedjan Gamestops aktie har stigit med över 600 procent de senaste dagarna.
Butikskedjan Gamestops aktie har stigit med över 600 procent de senaste dagarna. Bild: Jeff Roberson

Reddit-forum bakom miljardförlust för Wall Street

En cocktail bestående av ett avdankat spelföretag, rastlösa amatörinvesterare på Reddit och Elon Musk bestämde sig för att börja hetsa folk till att köpa en specifik aktie.
Det har kostat amerikanska investerare flera miljarder kronor.

En David mot Goliath-kamp har seglat upp som börsvärldens största snackis de senaste dagarna, när ett gäng amatörhandlare på nätforumet Reddit tagit upp kampen mot flera av Wall Streets stora hedgefonder.

Mitt i bråket: det avdankade spelåterförsäljningsföretaget Gamestop, vars aktie rusat över 600 procent de senaste veckorna, som i onsdagens förhandel handlades för över 300 dollar per aktie – en bra bit från de 18 dollar en aktie i bolaget kostade bara för ett par veckor sedan.

Hur blev ett företag som redan för många år sedan akterseglades av konkurrenten Steam en hetare aktie än Tesla?

LÄS MER: Därför är Apples bil ett hot mot Volvo och Volkswagen

LÄS MER: Sanningens stund för hajpat Tesla

Uppmanade medlemmar att driva upp kursen

Svaret på frågan återfinns i gruppen ”WallStreetBets” på nätforumet Reddit, där fler än två miljoner amatörhandlare samlas för att utbyta tips, tankar och idéer. När flera investerare på Wall Street omkring nyårsskiftet började att blanka Gamestops aktie såg flera av ”WallStreetBets” användare en möjlighet att tjäna lite pengar. Istället för att blanka aktien – det vill säga att man som investerare tjänar pengar på en nedgång i aktiekursen – uppmanade användarna varandra att driva upp aktiekursen så mycket som möjligt.

Det hela kan verka ologiskt, men har i grunden en rationell förklaring. När investerare blankar innebär det att de lånar aktier som de sedan säljer vidare. När det är dags att betala tillbaka lånet hoppas investerarna på att de kan köpa tillbaka aktierna till ett billigare pris.

Om det däremot sker en kursuppgång förlorar investeraren pengar, eftersom den som blankat måste köpa tillbaka aktierna till ett högre pris. I värsta fall kan kursuppgången bli så stor att investeraren helt enkelt inte har råd att köpa tillbaka aktierna.

I fallet Gamestop hade investerarna inget annat alternativ än att köpa tillbaka de lånade aktierna till ett dyrare pris. Det innebär i sin tur att blankarna själva bidrar till kursuppgången, vilket även gynnar aktieinnehavarna – i det här fallet många av amatörhandlarna i redditgruppen som startade kursrusningen.

LÄS MER: Volvoutmanaren Volta Trucks har beställningar för miljarder

Elon Musk lade sig i

Det hela blev heller inte bättre för Gamestop-blankarna när Tesla-grundaren Elon Musk och riskkapitalisten Chamath Palihapitiya delade ”WallStreetBets” budskap på sina Twitterkonton.

Det som började som en typisk internettrollning på ett Redditforum har nu kommit att kosta investerare flera miljarder kronor. Endast under januari har Gamestop-blankare förlorat mer än fem miljarder dollar rapporterar Business Insider, och enligt tidningen Wall Street Journal har hedgefonden Melvin Capital – som under onsdagen stängde sina positioner i Gamestop – fått ta in närmare tre miljarder dollar i nytt kapital till följd av ”Gamestop-gate”.

Hur länge den osannolika kursfesten fortsätter får framtiden utvisa. En sak är dock säker: flera av Wall Streets investerare har fått lära sig John Maynard Keynes läxa om att ”marknaden kan vara irrationell längre än vad du kan vara solvent” den hårda vägen.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.