Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Det statliga finländska investmentbolaget Solidium säljer sina Teliaaktier. Arkivbild.

Rea på Teliaaktien när finska staten säljer

Det statliga finländska investmentbolaget Solidium säljer samtliga av sina aktier i Telia. Det innebär troligen en rejäl nedgång för aktien, under den värsta börsnedgången på länge, enligt Nordnets sparekonom.

Solidium äger över 137 miljoner aktier i Telia med ett värde av drygt 5,1 miljarder kronor. Försäljningsprocessen inleds omedelbart och enligt Solidium ska försäljningens resultat offentliggöras den 8 februari, uppger Dagens industri. Solidiums innehav motsvarar cirka 3,2 procent av de emitterade aktierna.

Att den finländska staten kommer att göra sig av med samtliga Teliaaktier har varit känt länge. Processen inleddes 2011, och försäljningen nu blir den sjätte och sista.

- Det här är ett naturligt steg för oss och säger ingenting om vad vi tycker om bolaget, säger Solidiums vd Antti Mäkinen till Di.

Konstig tidpunkt

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, är mycket förvånad över tidpunkten för försäljningen.

- Många undrar varför finska staten väljer denna dag av alla dagar. Tajmingen, att man gör det mitt under den stökigaste börsveckan vi haft på flera år, det förvånar. Man vill förstås ha ut så mycket som möjligt, och det är svårt en dag som denna, säger han till TT.

När en enorm mängd Teliaaktier ska ut på marknaden kommer köparna sannolikt att få en rejäl rabatt mot slutkurs, och till exempel många hedgefonder kommer att passa på att sälja direkt för att få en snabb vinst, enligt Bornold:

- Min tro är att aktiekursen kommer att tryckas ned ganska rejält.

Dubbla förluster

Innehavare av Teliaaktier kommer att förlora dubbelt, på en redan pressad börs.

- Det är bara att acceptera. Men är man en långsiktig ägare i Telia är det positivt att finska staten lämnar, då är det bättre att få in ägare som vill äga Telia. Men på kort sikt kommer det att svida, säger han.

I och med finska statens utförsäljning åker också de gamla Soneraktierna, som uppgått i Telia, ut helt.