Rasar mot S-beslutet om vinsttak

80 procent av de privata välfärdsföretagen kan tvingas lägga ner om S-kongressens beslut om ett regelverk för att stoppa vinster blir verklighet, hävdar Almega.

ANNONS
|

- Vi är mycket bekymrade över att de alldra flesta företrädarna på S-kongressen ser ett regelverk som begränsar eller stoppar vinst. Det är ett sätt att misstänkliggöra alla de privata aktörer som finns i välfärden, som har dokumenterat bra kvalitet, efterfrågan och resultat, säger Ulf Lindberg, näringspolitisk chef på Almega.

Han fanns på plats i Göteborg när S-kongressen körde över partistyrelsen och krävde att vinstjakt ska stoppas i vård, omsorg och skola, som finansieras av skatter. Partistyrelsen ställde sig bakom att det behövs ett regelverk. Beslutet baseras på Ilma Reepalus utredning om ett vinsttak på sju procent för privata välfärdsföretag.

ANNONS

- Detta gäller allt från förskolor, äldreomsorg till primärvård i privat regi, säger Ulf Lindberg.

Revisionsbolaget PWC gjorde en oberoende utvärdering av förslaget som visar att 80 procent av välfärdsföretagen kommer att tillåtas ha en rörelsemarginal på högst två procent. Enligt PWC blir det då omöjligt att driva verksamheten, för man kommer inte att kunna bygga upp de ekonomiska buffertar som krävs. - Vår slutsats är att huvuddelen av alla privata entreprenörer inom alla sektorer kommer att försvinna, säger Ulf Lindberg.

I Västra Götaland finns ett stort antal privata välfärdsföretag som kan påverkas av ett vinsttak. I dessa stiftelser och företag arbetar idag drygt 15000 personer med tjänster som finansieras av kommuner och landsting. Därtill ett antal tusen personer som arbetar med personlig assistans, enligt SCB statistik.

I dag har över 45000 elever har valt någon form av friskola i Västra Götaland, de kan komma att påverkas om S-beslutet blir verklighet, anser Almega.

Likaså kan det komma att påverka vårdcentraler, som drivs privat. Antalet läkar- och sjukvårdbesök, hos välfärdsföretag uppgår idag till knappt tre miljoner i Västra Götaland, visar statistik från Socialstyrelsen.

- Det här kongressbeslutet förlänger osäkerheten hos entreprenörer, elever, brukare och andra berörda i de här sektorerna. Och sannolikt kommer det återigen att bli en skarp valfråga, vilket är det sista vi önskar oss, säger Ulf Lindberg.

ANNONS

Därtill har en mycket stor del av de nya välfärdsföretagen i vård, skola och omsorg startats av kvinnor. - Man kanske inte kan kalla det en feministisk politik att låta just kvinnors företagande drabbas på det här viset, säger Ulf Lindberg.

Fakta: Vinststopp

  1. S-kongressen beslutade att driva frågan om att stoppa vinstjakten vård skola och omsorg.
  2. S-styrelsen ville ha vinsttak i skolan – men blev överkörd.
  3. 2014 kostade vård, omsorg och skola 720 miljarder kronor för stat, kommuner och landsting.
  4. Enligt SCB omsatte privata aktörer 90 miljarder kronor.
ANNONS