VD Erik Gatenholm på Cellink konstaterar att det finns en global efterfrågan på företagets skrivare för mänsklig vävnad.
VD Erik Gatenholm på Cellink konstaterar att det finns en global efterfrågan på företagets skrivare för mänsklig vävnad. Bild: Anders Hofgren

Rakettillväxt för biobläcksföretag

Göteborgsföretaget Cellink ökar omsättningen med flera hundra procent. Orsaken är en global efterfrågan på företagets produkter – bläck och skrivare för mänsklig vävnad. Börsen reagerade positivt på kvartalsrapporten.

ANNONS
|

Cellink är ett ungt bolag som sedan hösten 2016 är noterat på First North, Stockholmsbörsens lista för tillväxtbolag. Och rapporten för kvartal tre i det brutna räkenskapsåret visar att bolaget befinner sig i en fortsatt stark tillväxt.

Det sista kvartalet ökade omsättningen till knappt 16,4 miljoner kronor, vilket är en mer än tredubblad omsättning jämfört med i fjol. Till skillnad från i fjol visar bolaget också en viss vinst – resultatet före skatt landade på drygt 0,6 miljoner kronor.

Global tillväxt

”Efterfrågan på Cellinks teknologiplattform har fortsatt att öka globalt under det tredje kvartalet” kommenterar vd Erik Gatenholm, medgrundare och största ägare i bolaget.

ANNONS

Han konstaterar att det publicerats flera forskningsarbeten där bolagets 3D-skrivare för organ och vävnad använts, bland annat i facktidskriften Bioprinting Journal. Vidare har forskare i Newcastle visat att Cellinks teknik kan användas till att skriva ut mänskliga hornhinnor på under tio minuter.

Det senaste kvartalet har bioteknikföretaget också lanserat en bioskrivare för utbildning, kallad Cellink Go. Antalet anställda växer stadigt och uppgår nu till drygt 50.

Börsen reagerade positivt på kvartalsrapporten och aktien ökade med drygt fyra procent under onsdagsförmiddagen.

ANNONS