Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kryptovalutan bitcoin har stigit kraftigt i värde de senaste månaderna. Värdeökningen och anonymiteten som den digitala valutan medför har väckt de kriminellas intresse, enligt polisen.  Bild: Kin Cheung
Kryptovalutan bitcoin har stigit kraftigt i värde de senaste månaderna. Värdeökningen och anonymiteten som den digitala valutan medför har väckt de kriminellas intresse, enligt polisen. Bild: Kin Cheung

Rånades på bitcoin för miljoner – i hemmet

Blombudet vid dörren visade sig vara del av en rånarliga. Med dödshot och våld stal ligan bitcoin värt miljoner kronor från par norr om Stockholm.

Det var i början av februari som en rånarliga ringde på hemma hos ett par i sin lägenhet norr om Stockholm, rapporterar Svenska Dagbladet. När mannen i hushållet spejade ut genom titthålet såg han först ett kvinnligt blomsterbud på andra sidan ytterdörren – och öppnade. Då tvingade sig två maskerade män, beväpnade med kniv och pistol, in i bostaden.

Den maskerade rånarligan var dock inte ute efter kontanter eller smycken, utan familjens bitcoin – en så kallad kryptovaluta som förvaras digitalt. Under dödshot och våld tvingades paret föra över den elektroniska tillgången om 6,2 bitcoin till ett annat konto.

Värdet? Närmare två miljoner kronor.

När överföreningen var gjord smet rånarna men kunde snart gripas av polisen som tillkallats efter att grannarna i huset anat oråd. Den digitala valutan var dock försvunnen. Så även det kvinnliga blomsterbudet.

LÄS MER: Risk att bli avkastad när börskarusellen snurrar snabbare

LÄS MER: Bitcoin används som lockbete vid bedrägerier

Polisen: Ökande intresse för bitcoin bland kriminella

Intresset för den digitala valutan har ökat i de kriminella kretsarna, enligt polisen.

– Bitcoin har blivit alltmer attraktivt för kriminella vid olika typer av brott, säger Jan Olsson, kommissarie vid nationellt it-brottscentrum, till Svenska Dagbladet.

Vad som försvårar stölder av bitcoin är anonymiteten som den elektroniska valutan medför.

Vem som helst kan följa överföringen av kryptovalutan, men vem som innehar mottagarkontot, eller den digitala ”plånboken” som det också kallas, är däremot dolt.

– Men vi blir bättre och bättre på att identifiera personer när de försöker handla för bitcoin eller försöker omsätta den till konventionell valuta, säger Jan Olsson till Svenska Dagbladet.

Vet inte hur rånarna fick nys om bitcoin-miljonerna

De maskerade männen, 18 och 19 år gamla, har dömts för grovt rån till fängelse i tre år och fyra månader men kommer överklaga tingsrättens domslut, rapporterar Svenska Dagbladet.

Hur rånarna vetat om parets elektroniska förmögenhet har inte utredningen något svar på i dagsläget, men en förundersökning om grovt penningtvättsbrott ska försöka besvara frågan.

– Det pågår även en förundersökning om grovt penningtvättsbrott – som rör den stulna kryptovalutan – och där gärningsmännen fortfarande är okända, säger åklagaren Pontus Klang till Svenska Dagbladet.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi