Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Rätt upplägg kan spara pengar på aktieköpet

Betala 9 eller 250 kronor per affär. Välj depå eller bara VP-konto, internet eller personlig bankkontakt - eller både och. Men se upp för att låg miniavgift kan bli dyrt.
Kampen om aktiekunderna är stenhård och har gett en djungel av svårjämförbara erbjudanden. Enklast och billigast är att göra affären via intenet.
Att lägga samma order med hjälp av en bankman eller knappa in ordern på telefon kostar mer, vanligen 200-250 kronor.
Helt gratis är att göra affären privat inom familjen, för övrigt ett vanligt kvittningstips inför nyår.
Lägsta minicourtage just nu har Aktiedirekt, en sparsajt som tillhör Nordnetkoncernen. För 9 kronor kan man handla aktier för 6 000 kronor, men därutöver är avgiften 0,15 procent, som inte är särskilt billigt.
Gemensamt för lågprisaktörerna är också att extra kostnader tillkommer för den som vill ha kontobesked, avräkningsnota eller årsbesked per post.
Börspost nu en enda aktie
En nyhet i höst är att aktier sedan mitten av oktobersäljs i ental. Tidigare handlades aktier endast i börsposter, vanligtvis jämna hundratal.
De gamla fina aktiebreven försvann 1990 och numera sker affärerna elektroniskt med förvar hos Värdepapperscentralen (VPC). För att få handla via internet krävs en depå som bankerna tillhandahåller gratis eller mot avgift. Nordea har en variant som kallas VP-tjänst där ett VP-konto fungerar som en depå. Kostnaden är 180 kronor om året.
- Minikostnaden för varje affär är 99 kronor och 0,1 procent för belopp över 100 000 kronor, säger Lars Wikman, gruppchef för Nordeas internetkundcenter. För handel via internet på Nordea gäller att inga order kan läggas utan limit. Vill man handla till marknadspris eller bäst möjligt så får man kontakta banken.
Avanza är en av de stora nätmäklarna och sparekonomen Claes Hemberg erbjuder tre sätt att lägga order:
- Webbtjänsten, talsvar och via mäklare täcker hela skalan, säger han. Med internet får man bästa överblicken över sin order och hur den ligger till i förhållande till orderläge i antal och kursnivåer.
Medelpris vid månadsspar
För småspararen kan Aktiespararnas Aktieinvest vara ett alternativ och är det enda på marknaden med månadssparande. Man köper varje månad andelar av aktier som valts ut eller egen komponerad portfölj. I stället för avgift för varje aktieslag tas en avgift ut per affär. Den som månadssparar och gör minst tre affärer per kvartal får gratis depå. Order läggs senast klockan 14 och spararen får betala ett medelpris av kurserna under dagen, fem procent lägre än högsta kurs och fem procent högre än lägsta.
- Man får alltså aldrig betala högsta pris men inte eller lägsta, säger Andreas Serander, vd i bolaget.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.