Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Höja eller ligga kvar? På torsdag lämnar riksbankschef Stefan Ingves besked. Arkivbild.

Räntefönstret på väg smälla igen

Höja styrräntan eller låta den vara oförändrad? I morgon lämnar Riksbanken nytt besked. Händer inget nu finns dock risken att räntan lämnas oförändrad även i februari, enligt analytiker.

Det har gått snart två år med en minusränta på 0,50 procent men nu är experterna splittrade i vad som ska ske.

Tio av de tillfrågade i en Reuters-sammanställning tror på fortsatt oförändrad styrränta medan fem stycken, bland annat Danske Bank gör bedömningen att det är dags för en höjning.

SBAB förväntar sig dock att riksbankschefen Stefan Ingves meddelar oförändrad ränta.

- Vi tror inte på en höjning imorgon utan bedömer sannolikheten för detta till 40 procent, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije och motiverar:

- Med tanke på den för inflationen negativa statistik som kommit in sedan det senaste penningpolitiska mötet i oktober skulle det vara förvånande med en höjning. Det i kombination med att BNP-tillväxten föll under tredje kvartalet och att hushållens konsumtion i oktober även minskade borde tala för att Riksbanken sitter stilla i båten.

Höjs med 25 punkter

Danske Banks chefsekonom Michael Grahn medger att svagare inflationsstatistik visserligen förändrat spelplanen något men gör ändå bedömningen att styrräntan nu höjs 25 punkter.

- Det har skett en förskjutning i direktionen där det tidigare bara varit två som röstat aggressivt för höjningar. Under hösten har det skett en fotförflyttning där hela direktionen ställt sig bakom det här steget. Man har också knutit upp sig hårt att det ska bli en höjning i december eller februari, kontrar Grahn.

Riksbanken har tidigare tydligt aviserat att en höjning ska ske antingen i december eller i februari nästa år. Det osäkra marknadsläget med signaler om en vikande konjunktur inte bara i Sverige utan även internationellt sett får dock Michael Grahn att lyfta frågan om möjligheten nu håller på att rinna Riksbanken ur händerna.

- Nu finns det ett litet fönster att höja räntan, tar man inte det beslutet utan avvaktar till februari så kan det fönstret hinna stängas helt då inflationen kan gå ned ännu mer och det är tveksamt om man återfår det läget.

Unik situation

Det i sin tur skulle kunna ge en situation där Sverige kan gå in i en lågkonjunktur med en minusränta, i så fall en helt unik situation.

- Då måste man titta brett på vilka instrument som är tillgängliga, säger Robert Boije och ser en lättnad på amorteringskravet som ett alternativ.

TT: Stefan Ingves har ju tidigare sagt att – 0,5 procent inte nödvändigtvis behöver betyda en absolut lägstanivå?

- Även om realräntorna världen om sjunkit kraftigt under flera decennier så är det lite av ett experiment med så låg reporänta som vi redan har nu. Att i det läget gå in och sänka reporäntan ännu mer tror jag vore oklokt med tanke på bland annat hushållens skulder.

Michael Grahn ser samtidigt det enda som kan ge fortsatt stimulans är en fortsatt kronförsvagning vilket i sin tur får konsekvenser för konsumenter.

- Kronan är redan på svaga nivåer vilket den varit under flera år men det är det enda gummibandet som vi har kvar – tyvärr.